Doreen bjuder på sina bästa zucchini-tips

Zucchini är min absoluta favoritgrönsak. Ja egentligen är det ju en frukt men den används som en grönsak. Den är inte bara god och har oändliga användningsområden, den är också extremt enkel att odla. Jag brukar säga till de som vill odla grönsaker men påstår sig inte kunna det att börja med zucchini.

Zucchinin är en given ingrediens i såväl fransk ratatouille som den italienska caponatan. Båda dessa rätter är perfekta när man har grönsaker som är lite fula och mjuka på sina ställen.

När jag och min man Henrik filmade i Kapstaden för något år sedan besökte vi en italiensk restaurang som heter La Perla och där åt jag för första gången någonsin friterad zucchiniblomma. Jag hade hört talas om det förut men tänkte att det var nån ”hittepå grejs”, ni vet som när man var liten och stekte rallarosblad för att det smakade popcorn. Det smakade noll popcorn och var dessutom omöjligt att tugga men friterad zucchiniblomma var nåt helt annat. Det är så gott att jag ökade min odling av zucchini just för att få fler blommor att tillaga. Blommorna är ju hanar som inte blir frukter och i vissa kök odlar man zucchini främst för blommans skull, så det är inte bara jag som påstår att den är god.

Här får ni några recept på zucchini som jag hoppas kommer att falla er i smaken och kanske rentav få er att börja odla själva. Och som jag har nämnt tidigare så tycker jag väldigt mycket om att göra åtminstone middagen till nåt extra fint oavsett om det jag serverar har tagit timmar att tillaga eller är snabblagat i mikron och det gör man ju genom att duka vackert. Jag köper mycket porslin på loppisar och brukar ofta blanda olika mönster och färger. Det blir väldigt vackert och då är det ingen som reflekterar över att det som serveras är samma sak som de föregående tre dagarna (storkok kan resultera i ätande av rester i evigheter).

Men för att få det där lilla extra så bad jag min gode vän Krister Atle som bor på Broadway i New York att skicka ett tips på ett vackert arrangemang att ha på bordet till dessa recept.

RECEPT

Kuku-e kadoo
5–6 portioner som tillbehör

Ingredienser
4 zucchinier
1 gul lök
1 msk olivolja till fräsning
2 skalade vitlöks-klyftor
1 tsk gurkmeja
5 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Ev. 1 krm saffran
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl hackad dill
½ msk olivolja till smeten

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv zucchinierna på grövsta sidan av ett rivjärn. Krama ur så mycket vatten som möjligt och lägg rivet i en sil.
3. Skala och dela löken och skiva den tunt.
4. Hetta upp olivolja i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt löken och gurkmejan. Lägg i zucchinin och fräs under omrörning på medelvärme i 5 minuter. Låt svalna.
5. Vispa upp äggen i en skål, tillsätt salt, peppar och eventuellt saffran och rör om.
6. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i skålen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan zucchiniblandningen, dillen och olivoljan.
7. Häll smeten i bakformar klädda med bakplåtspapper eller muffinsplåt (tänk på att de sväller i ugnen).
8. Grädda muffinsen i ca 25 min. Låt svalna innan du tar ut dem ur formen.

Friterade zucchiniblommor
4 portioner som tilltugg

Ingredienser
12 zucchiniblommor
3 dl vetemjöl
2 dl ljust öl
1 tsk bakpulver
Salt
Pressad citron
Frityrolja

1.Ta bort ståndarna på zucchiniblommorna – de smakar beskt.
2. Vispa ihop vetemjöl, öl och bakpulver till en fluffig smet. Vispa ner salt och lite pressad citron.
3. Hetta upp olja till ca 170 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös. När det fräser om oljan när du droppar i lite smet är den tillräckligt varm.
4. Doppa blommorna i smeten och lägg några åt gången i kastrullen. Fritera dem gyllenbruna och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Servera direkt! (Testa även att fritera salviablad på samma sätt!)

Caponata – siciliansk grönsaksröra
4 portioner som tillbehör

Ingredienser
4 små eller 2 större zucchinies
1 valfri urkärnad chilifrukt
4 selleristjälkar
1 röd eller grön paprika
1 röd eller gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 msk russin
1 dl urkärnade (hela eller hackade) svarta oliver
Ca 1 msk vitt vin eller balsamvinäger
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
Några hackade basilikablad och bladpersilja
Salt

Gör så här
1.
Skär zucchinin, chilin, sellerin och paprikan i bitar. Skala löken och vitlöken och skär dem i små bitar.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs alltsammans på medelvärme i ca 15 min tills grönsakerna och löken blivit lite mjuka.
3. Tillsätt russinen och oliverna.
4. Häll på vitt vin eller balsamvinäger och vatten blandat med tomatpuré.
5. Rör om och låt koka på svag värme i ca 5 min.
6. Blanda ner basilikan och persiljan och smaka av med salt.

Text: Doreen Månsson
Foto: Maria Rosenlöf
Hår & smink: Malin Gröön CREW Stockholm

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar