Blomsterarrangemang med Doreen & Krister

Jag brukar alltid vara noga med en fin dukning och tycker att det är kul att piffa till middagarna oavsett om det är vardag eller fest och ett blomsterarrangemang stort eller smått är verkligen den där extra härliga grädden på moset.

I vintras reste jag till New York för att dela ut en Emmy Award för SVTs räkning och då fick jag kontakt med en hårstyllist vid namn Krister Atle.  Jag hade blivit tipsad om honom av en av Sveriges främsta kvinnliga sångerskor som sa att han var ”IT” killen i New York så jag var ganska nervös när jag gick upp för trapporna mot hans hörnstudio på Broadway. När jag klev in i hans helt magiska lägenhet så möttes jag av ett hav av snittblommor ståendes på golvet i olika hinkar och vaser. Han hade nämligen precis kommit från en Flower market alldeles i närheten av sin bostad och var i full färd med att göra ett blomsterarrangemang i, hör och häpna, en svensk sockerlåda i trä.

Det var det snyggaste jag har sett och jag fattade inte alls hur man kunde ha vatten i en trälåda. Det visade sig sen att lådan var full av en massa fyrkantiga glasvaser som han fyllde med vackra snittblommor.

När jag sen kom hem till Sverige så gick jag raka vägen ut på nätet och budade hem både sockerlådor och andra gamla trälådor på Tradera.

I somras kom Krister hem till Sverige på en blixtvisit och kom förbi för att hänga lite i min trädgård i Sollentuna utanför Stockholm. Jag bjöd på ett av mina favoritrecept på persiska rabarber och lammgryta och då sa Krister: Doreen, oavsett om man serverar sladdriga makaroner eller trerätters så ska man ha ett fint arrangemang på bordet. Det höjer feststämningen och ger middagen det där lilla extra.

Sagt och gjort så tog vi en av mina Traderafynd och Krister visade mig hur man enkelt sätter ihop det där arrangemanget som man annars bara ser i foajén på fem-stjärniga hotell. Och visst blev den middagen något alldeles extra. Dessutom höll arrangemanget i över en vecka. Gissa om jag passade på att ha middagar under den veckan.

RABARBER
Rabarbern är oerhört viktig för mitt odlarsjälvförtroende. Den är alltid lika fin, oavsett hur våren och sommaren blir. Att använda rabarber i mat är inte så vanligt i svensk matlagning, men i det persiska köket har man gjort det sedan urminnes tider. Dags att börja använda rabarbern till mer än saft och desserter även här!

Rabarber vill stå soligt i näringsrik djup jord, så gödsla jorden väl och blanda ut den med kompost före planteringen. Gräv en grop och sätt plantan sa att den hamnar ungefär fem centimeter under jorden. Vattna sedan ordentligt tills den har etablerat sig. Rabarber vill inte stå torrt, sa var noga med vattningen även i fortsättningen. Sorterna som finns i handeln idag innehåller inte lika mycket oxalsyra (inte nyttigt i större mängd) som äldre sorter, sa köp hellre en ny planta än plantera en del av en äldre rabarber.

Rabarbern är lättskött, men den får inte torka ut så glöm inte att vattna. Den behöver också mycket näring. Gödsla på våren och lägg gärna gräsklipp runt plantan senare på säsongen. Det håller också kvar fukten.

Skörda inga blad det första året utan låt plantan vara ifred till året därpå. Därefter kan du börja skörda i omgångar, så att det finns blad kvar hela sommaren. Skär inte av bladen utan ryck upp dem.

Det går bra att frysa rabarber, med eller utan socker. Skala den gärna först och skär stjälkarna i bitar.

RECEPT
Khoresh rivas – köttgryta med rabarber
Ingredienser, 6 portioner
1 näve grovt hackad mynta och bladpersilja
Olivolja till fräsning
1 gul lök
1 kg grytbitar av lamm, nöt eller kalv
1 tsk gurkmeja
1 krm svartpeppar
1 tsk riven ingefära
3 rivna vitlöksklyftor
Vatten så att det täcker
1 krm saffran
6–10 rabarberstjälkar
Salt
Eventuellt strösocker

GÖR SÅ HÄR
1.
Fräs mynta och bladpersilja i olivolja i en gryta. Ta upp och ställ åt sidan så länge.
2. Skala och skiva löken och fräs den i olivolja.
3. Lägg i köttet och bryn det runtom.
4. Rör i kryddorna, ingefäran och vitlöken. Slå på vatten så att det täcker. Låt puttra under lock på svag värme tills köttet är mört (1–2 timmar). Rör i mynta- och persiljeblandningen och saffranet efter halva koktiden.
5. Skala och skär rabarbern i 3 cm stora bitar.
6. Lägg ner bitarna i grytan och fortsätt att koka på svag värme under lock tills rabarbern är klar (al dente).
7. Smaka av med salt och eventuellt lite socker. Servera gärna med saffransris.

Tips: Förkoka köttet i tryckkokare om du vill slänga ihop grytan snabbt en vardagskväll!

DEKORERA MED BLOMMOR

Ett vackert blomsterarrangemang kan liva upp vilken måltid som helst. Här får du veta hur du lyckas, steg för steg.

Var du bor och om du köper från lokala odlare eller importerat från hela världen påverkar hållbarheten, priset och när du kan få tag på olika blommor. Ska det vara ett fång av samma, några olika enstaka för effekt eller en riktig blandning av dina favoriter är bra att bestämma innan du handlar.

EXEMPEL PÅ BLOMMOR
Ros
Ranunkel
Lisianthus
Pion
Praktvädd
Astrantia
Chokladblomma
Eukalyptus
Murgröna
Olivkist

GÖR SÅ HÄR
Skapa en bas med det gröna först och börja sedan blanda in dina finblommor. Välj två eller tre som kommer i blickfånget mer och se till att resten kompletterar varandra.

Det finns inga rätt och fel här, pröva dig fram och gör om det du inte gillar resultatet. I början lät jag alltid de största blommorna synas mest men nu kan de lika gärna bli en sido- eller bakgrundsblomma till någon lite mindre pampig som istället nästan står ut ändå mer.

Använd tejp till toppen på vasen och gör ett rutmönster som bildar ett nät du kan placera blommorna genom. Om vasen inte är genomskinlig kan man också använda hopsnurrad metalltråd till ett nystan eller mjukt hönsnät för stabilitet. Nuförtiden använder man sällan block av stickmassa för att värna om miljön, även om det fuskas ibland.

Om du vill använda en trälåda, plåtburk eller något som inte håller tätt som kärl kan du stoppa en glasburk eller vas inuti som håller upp blommorna. I en grund vas eller kärl kan man använda en kenzan, en så kallad spikmatta,(pin frog på engelska) som tejpas fast med vattenfast dubbelhäftande blomtejp mot botten och sedan håller upp stjälkarna och kvistarna.

Tips
Vasen måste vara diskad, bakterier på insidan kan förkorta livslängden på dina blommor. Torka rent kanten på vasen så att tejpen fäster ordentligt.

Ljummet vatten har alltid instinktivt känts som passande för de flesta blomsorter men lite varmare om det är en hård stjälk eller kraftig kvist. Det sägs att tulpaner gillar kallt vatten men jag personligen tror inte på att sätta en blomma i kallt vatten för att den inte ska slå ut för fort. Ett svalt rum däremot gör susen. Att försöka snåla på livslängden på en blomma kan göra att den aldrig öppnar sig och sen bara vissnar. Inget är finare än en öppnad ros eller flikig tulpan i ett par dagar innan de är färdiga för komposten.

Krister Atle
Krister arbetar som makeup artist och blomsterarrangör i New York där han driver egen verksamhet.
-Att kunna kombinera min passion för att fotografera har lagt till en dimension till att arrangera blommor och att få föreviga det förgängliga med en snittblomma på bild gör det lite vemodiga med att de vissnar till något bitterljuvt.

För mer inspiration se Instagram doreenmansson och misterkrister.

Text: Doreen Månsson
Text: Krister Atle
Foto: Maria Rosenlöf och Henrik Hallgren
Styling/blomsterarrangemang: Krister Atle
Hår & Smink Hår: 3000

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar