Vad är framtidens trend i köket

Trend? Vad är inne och vad är ute? Vitt, grått, svart, ljuva pasteller, kyligt blått eller varmt rött? Naturmaterial eller plast? Öppen planlösning eller stängda dörrar? Här bjuder våra experter på en liten trendrapport.

Wisby Kök – Thomas Nilsson, Inredningssnickare
På Wisby Kök ser vi en tydlig trend att många av våra kunder vill ha det genuina. Likväl som att man vill ha ekologisk mat och veta dess ursprung, är det lika självklart att göra samma val där matvarorna förvaras och tillagas. Många av våra kunder förstår att uppskatta stommar och lådor i genuina material och handmålade kök med naturliga färgpigment. Att det bästa miljövalet dessutom är det bästa sett ur kvalitetssynpunkt gör inte det hela sämre.
Extra roligt är det med kunder som vågar välja kök med lite färg – vi säljer faktiskt rätt bra av våra rosa kök, något vi aldrig kunde föreställa oss för några år sedan. Bland de moderna köken ser vi en uppåtgående trend för nya material som kombineras med järn och nya ytbehandlingar både vad gäller struktur och ytbehandlingar. Tillsammans med den starka trenden med högblankt blir det spännande och unika möten. Trenden på vitvaror är ”större och mer”. Och det kommer fortsätta även framöver. Det ska numer inte bara vara en, utan två, diskmaskiner. Även ångugnar, som i och för sig har funnit ett antal år, efterfrågas allt mer. Har man en gång lagat fisk, eller varför inte gotländsk sparris i en ångugn vill man inte vara utan en sådan.

Vedum – Marianne Färlin, Marknadschef
Det personliga. Oavsett stil så är det stark trend att inreda personligt. Och att blanda gammalt och nytt känns som en självklarhet nu för tiden. Naturliga materialval som ger en tidlös känsla är även det en stark trend. Färgskalan går nu mer åt det diskreta med matta pasteller som ofta kombineras med en gråskala. Naturen är fortsatt en stor inspirationskälla – det handlar om den blonda, enkla, nordiska stilen med naturliga materialval som marmor, kalksten och trä. Dessutom är det fortsatt populärt att blanda in metaller i inredningen, så som guld, koppar och mässing.
Ett väl fungerande kök ska både vara praktiskt och trivsamt, en balans mellan design och funktion. Därför läggs allt större vikt vid anpassad inredning i skåp och lådor, som gör det enklare att hitta och hålla ordning. Många väljer att kombinera dold och öppen förvaring – exempelvis skåp och öppna hyllplan sida vid sida. Det ger en härligt levande känsla.

Mygind Design – Henrik Mygind, VD
Vi hör ofta att med riktiga verktyg är halva jobbet gjort. Numer vill vi laga biff Wellington, halstrade pilgrimsmusslor och ångad hälleflundra med champagnesås hemma i våra egna kök. Matlagning har blivit mer än bara en trivial rutin – vilket ställer nya krav på köket. En tydlig trend vi ser är bland annat att kunderna vill att köket ska möjliggöra för mer än en kock i taget att arbeta. Inspirerade av tv-program som Top Chef, Masterchef, och Kitchen Nightmares ser vi att kunderna i allt högre utsträckning efterfrågar kök för ”hemmaproffs”. En vanlig spis räcker helt enkelt inte längre, vilket ställer nya krav på köket och köksverktygen. Kunderna efterfrågar större spisar med fler än en ugn, flera och större gasbrännare, samt gasbrännare med högre effekt, samt skåp med inbyggda tallriksvärmare.

Strömsdal Kök, Patrik Näsström
När det gäller vår egen försäljning och de förfrågningar vi får så är det egentligen väldigt blandat vad kunderna söker. Vi har stor efterfrågan på gammaldags platsbyggda kök med innanförliggande stil samt även överfalsad stil i kombination med riktiga sinkade trälådor i ek och andra träslag, t ex valnöt. Det är mycket elegant och ger en exklusiv touch. Det går även iväg en del Retrokök, 50- och 60-talskök med t ex lutande skjutluckor. Den senaste tiden har även mycket moderna och avskalade kök efterfrågats såsom vårt eget Moderno med inbyggt 45-graders grepp i luckan och där även täcksidor på skåpen är i 45 grader som möter luckan / lådfronten mycket snyggt och lite häftigt när de stängs.
Alla våra egna kök kan fås i valfri kulör och ljus- och mellangrå toner har blivit populära och i de moderna köken kan man blanda kulörer, t ex svart och vitt, svart ovantill och vitt nedan eller tvärt om samt att kulörerna även är mattare och får då ett exklusivare utseende. Elmotorer i lådor och luckor som öppnar upp skåpen är något som också kommer på bred front. Vi ser också att öppna hyllor istället för skåp är populära som gör köken rymligare.
Mässing och koppar kommer även tillbaka i handtag och beslag. Som bänkskivor efterfrågas kalksten mer och mer i de gammaldags köken och tunnare ljusa kompositskivor i de moderna köken. Kunderna är även mer insatta i vad de är ute efter idag och söker sin egen prägel på köket, man ska inte ha det likadant som grannen, arbetskamraten eller släktingen utan sätta sitt eget avtryck och gärna få sitt kök individuellt måttanpassat så man nyttjar ytorna till fullo utan en massa fula och opraktiska passbitar med bara luft bakom. Att nyttja rummets yta fullt ut och få lådorna och skåpen några centimeter bredare är ju mycket bra.

Fjäråskupan – Leif Hammarberg, VD
Den traditionella stilen med lantliga kök är en fortsatt stark trend, och vi ser ett stort behov av köksfläktar i den stilen. Ökningen gällande köksfläktar i denna stil är markant. Dessutom väljer många kunder in detaljer i olika metaller. I samband med att vi fokuserat på exklusiva projekt har vi haft mycket kontakt med olika arkitekter, och där är trenden glasklar.
De vill ha strama fyrkantiga fläktar, gärna med glasdetaljer. Många arkitekter ritar in stora fläktar i kökslösningarna, vilket dock ställer vissa krav på kökets volym. Ännu en trend som vi ser kommer starkt nu är takinfällda fläktar. Dessa skapar en bra rymd och fri sikt i köket. Flera kunder byter idag ut sina takhängda fläktar mot takinfällda för att komma åt fri sikt samt mer rymd.

Ballingslöv
Våra kök från att vara ljusgrå till mörkgrå och när det kommer till val av luckor väljer vi gärna en klassisk stil. Köksinredning i trä fortsätter att ta plats, ljusa eller mörka träslag spelar mindre roll. Vill man kombinera olika träslag och deras olika nyanser, exempelvis en mörkare lucka med en bänkskiva i ljusare trä, finns det heller inget rätt eller fel. Eller varför inte en träskiva på väggen, det ger en varm känsla där träets ådring får möjlighet att framträda som ett effektfullt konstverk.

Restaurangtrenden växer sig allt starkare, och vi investerar mer än gärna i kvalitet. Vi frågade Henrik Mygind från Mygind Design hur han ser på sina kunders önskemål.
Vår erfarenhet är att våra ”high-end” kunders önskemål är att kunna laga mat hemma med samma teknik och redskap som våra största kockar. Kunden, eller den som lagar mat i kundens hem, önskar ett Officine Gullo-kök för att kunna få tillgång till samma matlagnings- och matkylningsmöjligheter som man kan finna i de bästa av restauranger. Ägaren till ett Officine Gullo-kök föredrar att bjuda hem sina vänner hellre än att umgås ute. Officine Gullo-kök är tänkta som en plats att dela med sig av. Ett bekvämt, varmt och funktionellt rum där människor kan slappna av och njuta av god mat och dryck tillsammans. En plats med fokus på komfort och tillgänglighet, en perfekt balans mellan privat och socialt, en plats att umgås med sina vänner på. En dimension som fokuserar på utbyte, att dela med sig av och uppleva speciella tillfällen tillsammans med vänner och familj. Köket behöver vara hjärtat av huset, precis som det var förr. Att få ha en egen restaurang hemma i sitt eget hus, det är våra kunders högsta önskemål och vårt mål.

Hur kommer vi inreda våra kök 2016? Vågar vi färg eller håller vi oss till klassiskt vitt? Vi ställde några frågor om trenderna 2016 till Johan Syren från Hagaköket.
Vad händer med planlösningarna under 2016? Behåller vi öppna kök eller placerar vi dem hellre i separata rum?
Jag ser att trenden fortsätter med öppna kök och integrering med anknytande rum samt möbler. Köken får än mer av karaktären att vara en integrerad del av möblering mm i angränsade ytor.  Även tekniken har flyttat in med musik och teve, både i och runt köken.  Jag tror inte integrationen in i köksskåpen fortsätter utan fler av lösningarna kommer vara fristående.
Någon ny teknik som är på ingående?
Framförallt är det lösningar av smarta vitvaror och hushållsmaskiner som fortsätter utvecklas snabbt. Fler funktioner och även utseende och modeller från industri och restaurangkök fortsätter ta mark, även i hushållen.
Vad kommer vi se för material under 2016?
Vi ser en ökad efterfrågan på matta material samt mörkare trä – typ teak, valnöt, mahogny.  På bänkskivefronten så fortsätter kompositmaterialen att gå framåt.  Laminat och stänkpaneler i olika metallutföranden ökar också. Vi ser också att MFC ökar kraftigt både i luckor och skåp. Laminaten har blivit så bra idag med både utseende och struktur så många ersätter t ex faner.
Former 2016 – någon speciell trend?
Fler fristående, mobila köksöar i olika utföranden börjar komma.  Förr var det vanligare i premium- och lantliga kök men nu börjar fler och fler fråga efter sådana lösningar.  Typ beredningsbord på hjul.
Färgsättningen, är det någon speciell kulör som känns extra het 2016?
Vitt är fortfarande det mest förekommande men mjukare färger i gul/vanilj, grön och blå kommer sakta.  Även grått som varit hett ett tag börjar gå mot det mer mörka grå mot tidigare ljusa nyanser.
Hur kommer vi se på köksbelysning?
Mer belysning i skåp och lådor samt i bänkskivor.  Mer design. Läder har varit på tapeten ett tag och det tror jag fortsätter,
Blir det någon skillnad i hur vi använder våra kök 2016?
Nej de trenderna är mer långsiktiga skulle jag säga. Intresset för matlagning och bakning håller ju i sig och med det så spenderar vi mer tid i köken.  Även de färdiga matkassarna bidrar till att matlagning från grunden blir vanligare och det ställer krav på både funktionalitet och beredningsytor, så kanske blir det ännu fler kombinationer med rörliga köksöar mm.

 


Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar