Qvesarum har omsorgsfullt handtillverkat måttanpassade kök

QvesarumInmurad vedspis i ett traditionellt lantkök från Qvesarum.

Till Qvesarum kommer kunder som är måna om kvalitet och vill att köket ska hålla länge. Sedan år 2000 har man omsorgsfullt handtillverkat måttanpassade kök.

– Vi ser en tydlig trend i att allt fler människor uppskattar enkelheten och designen i det klassiska lantköket där generösa arbetsytor och köksöar är i fokus. Våra kunder vill att köket ska kunna vara en plats där matlagning och umgänge får ta plats samtidigt. Om det inte redan finns väljer många att mura in en värmekälla i form av en kamin eller vedspis i sitt kök. Eldstaden blir en mysig värmekälla och går även att laga mat på. Den utgör också en naturlig samlingsplats.

– Vad gäller färgvalet på köksinredning så går allt fler kunder mot kök i färg. Paletten går från svagt grågröna nyanser mot, petroleum och gråsvart. Dessa kombineras med handtag i mässing eller koppar som åldras vackert och tål tidens tand. Bänkskivorna ska vara hållbara och i naturmaterial, återvunnen FSC-certifierad teak och natursten som t ex kalksten är två populära val för bänkskivor.

Man visar gärna upp vackert porslin och keramik

– Många av våra kunder fokuserar på bänkyta och bänkskåp snarare än överskåp. Detta är en ytterligare flirt med det klassiska lantköket. Öppna hyllor och tallrikshyllor får ta plats istället för överskåp. Man visar gärna upp vackert porslin och keramik istället för att stänga in det i ett skåp. Istället för förvaring i överskåp vill allt fler ha det klassiska skafferiet, något vi också brukar rekommendera och vi har även anpassat vår köksinredning för att göra förvaringen optimal. Vi ritar ofta in stora skåp med förvaring i hyllorna för exempelvis flaskor och påsar.

– Vi tror att mycket av den rådande kökstrenden kommer av att många fler intresserat sig för odling och självförsörjning och att kunna ta tillvara på detta i sitt kök. De generösa bänkytorna kan till och med bli en plats för odling inomhus under vinterhalvåret. Tänk gröna ärtskott som du plockar direkt från ett fat i köket och lägger på frukostmackan, även när snön ligger vit.

– På utsidan är köket traditionellt och kan liknas med lantkök från tidigt 1900-tal men om man gläntar på skåpluckorna blir nutidens teknik och smarta förvaringslösningar tydlig.

LÄS MER OM STENHUS
LÄS MER OM NEW ENGLANDSTIL
LÄS MER OM MARMOR

Text Suzanne Linge

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar