En modern bostad där mötet mellan gäster och värd fungerar

Dan var på jakt efter en bostad i stan. Ett hem att trivas i men som han även skulle kunna använda som fotostudio. Efter mycket om och men så fann han vad han sökte – en lokal på entréplan mitt i Vasastan!
Lägenheten hade tidigare fungerat som eventlokal och kontor, så det var mycket som skulle göras innan den kunde fungera som bostad. Badrum saknades och avloppet låg öppet i sovrum och vardagsrum, dessutom fanns det ett stort hål ned till källaren i sovrummet.  – Jag såg potentialen som bostad och hade en idé, även om det sen blev det en annan, minns Dan. Jag hade nämligen väldigt lite pengar när jag köpte lägenheten, så jag tänkte att detta var ett projekt jag kunde bygga på så sakteliga i min egen takt, under många år. Men så hade jag lite tur. Jag vann lite pengar och sålde av några saker så renoveringen gick mycket fortare än vad jag först hade tänkt. Dan köpte lägenheten 2013 och den blev färdig precis innan Jul, 2014. Resultatet – en modern bostad där mötet mellan gäster och värd, gammalt och nytt, ljust och mörkt, kallt och varmt och matt och blankt spelar huvudrollen. Stilen är manlig, skrovlig och ruff men samtidigt varm och välkomnande. Det märks att Dan har lagt ned hela sin själ i varje lite detalj i sin bostad, så att känslan ska bli helt rätt. Här finns numera allt man kan behöva i form av bostadskomfort samtidigt som det numera finns hela nio olika platser att fota på beroende på om det ska vara modellbilder, porträtt, bokomslag eller konst.

Vardagsrummet fungerar även som fotostudio och har flera olika ljuskällor. Led-belysning från Optolux är installerad i tröskeln samt kring stuckaturen och i rosetten i taket, som kommer från Sekelskifte. Soffan är från Wohnzimmer och golvet kommer från Kährs.

Dan bestämde sig för att lämna väggen som den är, utan att spackla och måla. Den skrovliga, råa ytan är en härlig kontrast mot det blanka skrivbordet.

På några grova trähyllor i vardagsrummet står intressanta böcker och udda klenoder

Soffbordet består av en skyddslåda för kamerautrustning med hjul på. Stora fönster mot gatan ger gott om ljus samtidigt som de har den fiffiga fördelen att man kan se ut men inte in.

Jag har rivit totalt sex väggar, för det fanns bara en massa pyttesmå rum och förråd här, fortsätter Dan. Jag hade ju en föreställning om hur det skulle bli när det var färdigt, men vissa saker har fått växa fram under resans gång. När jag skrapade ner gammal tapet och färg från väggarna, till exempel, tyckte jag att de såg så häftiga ut att jag valde att behålla dem som de var. Det enda jag gjorde var att mattlacka dem så de inte ska släppa ifrån sig puts och damm. Den rå, skrovliga ytan blev en häftig kontrast till stuckaturen i taket. Och jag är glad att jag stod på mig trots att flera av mina vänner tyckte att jag skulle spackla och måla. I vardagsrumstaket har Dan satt en ljusramp som ger ett suggestivt sken kring både stuckatur och takrosett. Det finns även dagsljusinsläpp genom rummets stora fönster som vetter ut mot gatan. Man kan se ut men inte in. Kompletterande ljus från ett flertal olika strålkastare tillsammans med stora och små blixtar och en backdrop som kan rullas ned i olika nyanser förvandlar vardagsrummet till fotostudio. –Jag blev allt modigare under resans gång, vågade tro på mina beslut och idéer, även om andra rådde mig till att göra motsatsen. Det var nog badrummet som tog min oskuld, i djärvhet mätt. När jag köpte den jättedyra inbyggda duschen från Tapwell. Jag ville verkligen ha den, vad det än skulle kosta. Efter det bestämde jag mig för att göra lägenheten exakt som jag ville ha den, utan kompromisser. I köket utgick Dan från gästerna. Att man hela tiden ska kunna vara vänd mot sina gäster, även när man diskar. Köket skulle helt enkelt vara en trevlig plats att umgås på. Därför är både diskho och spishäll integrerade i köksön, som även fungerar som matbord.

Köket är riktigt häftigt och precis som resten av lägenheten baserad på möten mellan olika ytor och material. Framsidan på köksön består av en gammal durkplåt från Indien. Ljusrampen i taket ramar in och ger rumslighet. Knivar och porslin kommer från Rolf and Friends.

Alla vitvaror kommer från Cylinda. Den rostfria ytan ger en maskulin karaktär samtidigt som den bildar en fin kontrast mot det skrovliga teglet.

Stilren blandare från Tapwell och släta lådor och luckor i rostfritt stål från Ikea. Lätt att hålla rent samtidgt som det är snyggt. Bänkskivan är gjuten på plats i betong med lite svart pigment i sig

Jag har byggt köket för att ska passa mig och min bostad. Därför har jag till exempel kortare avstånd mellan bänk och kyl och så vidare, än vad som egentligen är standard. Bänkskivan i betong gjöts på plats med millimeterprecision och har svart pigment i sig, på så vis blir det mer ”tyngd” i den. Den har också bara slipats lite grann, för att den ska behålla den ruffa känslan.  –Alla säger olika när det gäller ytbehandling av betongskivor. Nu blev det tre lager vattenbaserad enkomponentslack, samma som jag använt till trägolven, och det har funkat jättebra. I betongen finns uplights integrerade, detsamma gäller fönsterbänkarna som numera också består av betong. –Jag tog bort spånskivorna i fönstren och valde att lämna smygar och foder omålade så de matchar den lite ruffa atmosfären. Diskhon är jättestor, för Dan gillar att diska för hand. I alla fall när han kan göra det vänd mot sina gäster. Ovanför spishällen hänger en fläkt, högt upp så att man fortfarande kan ha kontakt med de som sitter på andra sidan ön. Det hela ramas in av en ljusslinga som består av en vajer med led-belysning. –Den ger en viss rumslighet och ljuset är väldigt effektfullt. Köksöns framsida kläs av en gammal durkplåt från Indien. Den har exakt den lite rostiga yta Dan var på jakt efter och det tog ett tag för honom att hitta den. På natten förvandlas köket till ett lyxigt sovrum. Då fäller Dan bara ned sin säng ur det specialbyggda sängskåp, som döljs bakom ett par vackra dörrar på väggen mitt emot köksön.

Dan hade alltid önskat sig en walk-in-closet, så när köket byggdes, passade han på att bygga denna rejäla klädkammare i entrén. Var sak på sin plats, och härligt inramat av röd sammet.

Sängskåpet platsbyggdes i en nisch i väggen av Tål Bygg & Inredning och göms bakom ett par antika dörrar. Säng och sängkläder är från Hästens.

Vi byggde helt enkelt in hela skåpet i väggen. Dörrarna letade jag sedan efter under lång tid. Till slut hittade jag dem på Blocket. Troligtvis är de trehundra år gamla. De passar perfekt i bredd och väger säkert 30 kilo styck. Så det gäller att ha starka fjädrar… Från sängen kan Dan sen styra hela lägenheten vad gäller ljud och belysning. Allt är integrerat, ihopkopplat och centralstyrt för bekvämligheten och effektens skull. Endast några steg från sängen har Dan byggt ett badrum utöver det vanliga. Belysning finns under både WC-stol, handfat och badrumsskåp och värmeslingor bakom spegeln gör att den inte immar igen när man duschar. Utefter ena väggen står ett 160 centimeters badkar som Dan fyndat på Gustavsberg. Golvet kläs av en häftig, lila mosaik. –Jag har gillat lila sen jag var liten, men min dotter tycker det var lite ”gay-igt” när jag berättade att jag skulle ha lila golv. Men när hon såg resultatet tyckte hon att det var oke. Dottern Philippa har en specialbyggd sovalkov ovanför badrummet som hon fick inspektera och godkänna innan hon flyttade in.  –Det känns ändå om att Philippa gillar vår bostad, även om hon aldrig skull erkänna det. Och jag tror att hantverkarna har tyckt att det har varit ett ganska kul projekt, för det är ju lite annorlunda. På frågan om hur det känns nu när allt är klart och att resultatet blev så otroligt bra svarar han; Även om det har varit en fantastisk resa, så är det ganska skönt att ha ett färdigt hem nu, att bara kunna slå mig ned framför teven när jag kommer hem från jobbet, istället för att spika och måla. Fast, det är klart, nu skulle det ju vara roligt att få ordning på bakgården…

Ett badrum med det ”lila extra”. Badkar och toalett är från Gustavsberg, armaturerna från Tapwell och kakel och klinker från Täby Färg & Tapet. Fogen från Mapei är extra tät. Bakom spegeln finns inbyggda värmeslingor som gör att den inte immar igen när man har duschat.

LÄS MER OM KÖK

TEXT SUZANNE LINGE FOTO RALF LUKOVIC

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar