Kök- här får du veta vad som gäller i framtiden

Under den senaste tiden har vi sett hur ett stramat kök, opersonliga stilen sakta men säkert fått ge vika för ett mer ombonat och hemtrevligt uttryck. Och trenden håller i sig. Nu ska det synas att den bor någon i våra hem. Köket ska representera dess ägares personlighet, kännas unikt, levande och varmt. Vi på KökExtra har frågat några experter inom området om hur de ser på framtidens trender och de svarar så här.
kökHenrik Mygind, Mygind Design Scandinavia
Hos Mygind Design ser vi att kunder i högre utsträckning efterfrågar individuella unika produkter och lösningar, i hög kvalitet med finish som kännetecknar att det är handgjort. Marknaden är översvämmad med produkter som massproduceras i så billiga material som möjligt för att hålla omkostnaderna nere. Ofta mister man då känslan av kvalitet och att det känns gediget och välgjort, så det kan hålla i generationer.
Kunderna är på väg bort från traditionella elementkök. Inspirationen hämtas från franska och italienska lantkök, kombinerat med en skandinavisk version av New Hampshire. Större rum, stora arbetsytor och klassisk, tidslös design.
Spisarna ska vara större, där ska vara plats till att fler i familjen samtidigt kan laga mat och utveckla sin gastronomiska kreativitet. Inspirerade av många teve-serier med kända kockar och tävlingar har det blivit mer angeläget att laga mer avancerade rätter med flera ingredienser och tekniker. Detta gör att det i högre grad efterfrågas spisar med professionella funktioner, flera ugnar och kraftigare gasbrännare.
Vi ser att fler och fler restauranger önskar ett öppet kök, eller såkallat showkök, där restaurangens gäster kan se på medan maten tillagas. Mygind Design har specialiserat sig på professionell köksinredning till både kommersiell och privat användning, som inte liknar ett sjukhus- eller industrikök. Utan mer som från en Michelin-restaurang eller som flera kunder har uttryckt det – som ett kök från Disneyfilmen Ratatouille.
Rikard Jakobsson, Möllans verkstäder
Möllans Verkstäder gillar inte trender. Trender är alltid övergående med få inslag av långsiktighet och hållbarhet. Trender i våra ögon handlar om konsumtion och kortsiktiga övergående skeende i vår nutid.
Vi gillar allt som har med kvalité att göra. Det kan vara bra material, god arkitektur men fram för allt ett gott hantverk. Vi tror att människor mår bra när man i lugn och ro kan planera sin framtid utan att behöva stirra sig blind på nästa trend. Kanske det kan vara några vägledande ord för det som komma skall.
Göran Meidler, Falerum Kök
Vi ser en tendens att de så kallade lantköken kommer att behålla sin popularitet långt framöver. Färgerna förblir nog ljusa några år till innan vi möjligen kommer att se lite mörkare färgval. Det verkar som om kunden vill ha homogent trä i större utsträckning i både luckor och stommar. Då vi tror att det finns ett uppdämt behov av köksbyten känner vi stor optimism inför 2014.
Tina Björeman, Ikea
Vi går generellt mot en personligare stil. Och i köken ser man lite mer färgstarka kök.
Viktor Skoglund, Himle Kök
Under 2014 ser vi fortsatt stor efterfrågan på lantliga kök med hög trivselfaktor. Ofta med inspiration från 20-talet med bland annat innanförliggande luckor och synliga gångjärn. I linje med detta ser vi även att fler och fler kunder efterfrågar att luckor och stommar tillverkas i massivträ istället för av spånskivor. Färgmässigt har vitt dominerat under flera år men vi ser nu en ökad efterfrågan efter kök i gråa och lätt brunaktiga toner där man blandat i mer gult och rött i färgen.
För Himleköks del ser vi även att kunderna börjar lära sig vårt koncept med skräddarsydda kök där man uppskattar att få sätta sin egen prägel på köket samtidigt som toleransen för onödiga passbitar minskar. Har man exempelvis en udda takhöjd hemma så var man tidigare mer villig att acceptera en stor takanslutning medan man numer i allt större utsträckning förväntar sig att höjden på själva skåpen justeras.
LÄS MER OM KÖKSSPISAR
LÄS MER OM ENERGISMAT I KÖK
LÄS MER OM FLÄKTAR

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar