Bänkskiva för köket i många material

bänkskiva
Läcker bänkskiva i glas med satin yta i färg 148 Copper från Lechner. Pris på förfrågan.

 

Behöver ditt kök ett ansiktslyft?! Kanske räcker det med att byta bänkskiva ? För- och nackdelar med de vanligaste bänkskivematerialen

Massivt trä:

+ Lätt att fräscha upp genom att slipa ytan, det kan göras om och om igen.
– Blir lätt märken från varma kastruller och fuktiga glas. Kräver regelbunden inoljning.

Rostfritt stål:

+ Lätt att putsa upp och fräscha upp. Tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst.
– Vissa rengöringsmedel kan orsaka flammor på stålet. Men även det går att putsa bort.

Granit:

+ Mycket lång hållbarhet och kräver nästan inget underhåll alls. Tål höga temperaturer och slitage.
– Mattpolerad yta känsligare än blankpolerad. Kan då vara känslig mot koffein, stearin och olja.

Kvarts:

+ Lättskött och mycket tåligt.
– Hörn och kanter är något känsliga för stötar. Vissa färger något repkänsliga.

Laminat:

+ Klarar relativt höga temperaturer och fläckar behöver bara torkas av. Slittålig yta som är lätt att hålla ren.
–Slits med tiden, då speciellt kanterna som kan bli mer känsliga för vatten. Kastruller direkt från spisen och vassa knivar kan förstöra ytan. Svårt att laga skador.

Kompaktlaminat:

+ Mycket hård och slittålig yta som är lätt att hålla ren.
– Tål inte riktigt hög värme och det är svårt att laga skador som har uppkommit.

Komposit:

+ Underhållsfritt och tåligt. Det är inte mycket som påverkar ytan då den är helt kompakt. Skulle det ändå uppstå en skada så går det att återställa. Lätt att hålla rent.
– Den enda nackdelen är egentligen bara priset som är högt, men ändå kan ses som prisvärt med tanke på hållbarheten och den minimala skötseln.

Betong:

+ Robust naturligt material med karaktär. Tålig för vatten och slitage och lätt att rengöra. Kräver ganska lite underhåll efter grundbehandling. Tål vassa knivar, det är inte mycket som gör åverkan på ytan.
– Bildas naturligt små sprickor som måste vaxas och mättas. För att stå emot sura livsmedel så bör ytan vaxas regelbundet.

Keramik:

+ Slitstark, värmetålig och hållfast, kräver minimalt med underhåll. Lätt att göra rent.
– Hörnen kan skadas vid hårda slag.

Glas:

+ Mycket tåligt mot värme och nötningar och lätt att hålla rent. Kräver inget underhåll.
– Glaset kan repas.

Text Kisse Lindén

LÄS MER OM OLIKA BÄNKSKIVEMATERIAL
LÄS MER OM TRÄGOLV
LÄS MER OM SPABAD

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar