Trädgård & Kök är en bok av Doreen Månsson

Trädgård & KökDoreen arbetar som programledare och producent på SVT. Dessutom har hon skrivit boken Doreens Trädgård & Kök för Bonnier Fakta ihop med sambon Henrik som illustrerar och formger. Hon bloggar även om resor på Tidningen RES http//res.se/blogg/wedontbackpack/ Hon bor tillsamman med Henrik och döttrarna Hayat, Yasmine och Amina i ett 20-tals hus i Sollentuna som paret varsamt restaurerat till dess ursprungliga stil. Trädgården på ca 1 000 kvm i växtzon 2 har också återfått sin 20-talskaraktär med äppelträd, köksland, rosor och perenner.

Doreens trädgård är en vanlig villaträdgård där gamla äppelträd och vinbärsbuskar trängs med pallkragar och växthus fyllda med aubergine, basilika, chili, mynta och mycket mer. Det är en trädgård för familjeliv och avkoppling, men det är också en trädgård för rika skördar.
DOREENS FAVORITER BLAND OLIKA TOMATSORTER

ANDINE COMUE
BLACK-/CHOCOLATE CHERRY
GARDENER’S DELIGHT
RED-/PURPLE CALABASH’ ’STUPICE
TIGERELLA
YELLOW PERFECTION

Doreens trädgård är en vanlig villaträdgård där gamla äppelträd och vinbärsbuskar trängs med pallkragar och växthus fyllda med aubergine, basilika, chili, mynta och mycket mer. Det är en trädgård för familjeliv och avkoppling, men det är också en trädgård för rika skördar.

Att odla sina egna grönsaker, bär och frukter har blivit en självklar del av livet för Doreen och hennes familj. Varför köpa dyra plastkrukor med tanig mynta när man kan odla en egen frodig marockansk sort hur enkelt som helst? Varför köpa en smaklös besprutad paprika när man kan få massor av fantastiska paprikor från ett ynka litet frö från Montenegro?
I boken Doreens trädgård & kök berättar Doreen om hur hon odlar, vad hon odlar och varför. Hon tipsar och ger råd om sådd, plantering och skörd och delar med sig av sina bästa recept med smaker från hela världen, alla med ingredienser från den egna trädgården.
Att odla är lätt och man behöver inte ha en jättestor trädgård med massor av grönsaksland, det blir mycket att skörda ändå. När man sedan provat sin egen superfärska ekologiska sallad och vitlök vill man aldrig gå till affärens grönsaksdisk mer.

En tomatplanta kräver mycket vatten, runt tre liter under varma och soliga dagar.

Gröna omogna tomater i klassisk inläggning – måste testas

LÄS MER OM VITVAROR TILL KÖKET
LÄS MER OM VÄXTHUS FÖR DEN LILLA TRÄDGÅRDEN
LÄS MER OM BYGGKERAMIKRÅDET

Text Doreen Månsson Foto Maria Rosenlöf

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar