Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala …
Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala Line N finns ett lagringsutrymme i storlek XXL. Smart Cube-hyllan finns under köksbänken och är en ...
Lycka att gå ut i växthuset och plocka tomater med olika form, färg och smak.
En tomatplanta kräver mycket vatten, runt tre liter under varma och soliga dagar. Molnigare dagar behöver den mindre, och vid längre perioder utan sol behöver man inte vattna varje dag. Man ska undvika att vattna direkt på plantan då det ökar risken för mögel och sjukdomsangrepp. Man ska heller inte duscha eller spraya tomatplantor med vatten. Regn utomhus är en sak, men i växthuset blir det alldeles för fuktigt. Regelbunden vattning är viktigt, jorden får inte torka ut. Ojämn vattning är också̊ anledningen till att tomater spricker i skinnet.
Gödsla genom att lägga färskt gräsklipp på jorden runt plantorna cirka var tredje vecka. Jag ”hönsgödsel vattnar” även några gånger under säsongen.
Utomhus sköter vind och insekter pollineringen. Visst, några vindpustar och några insekter hittar alltid in i växthuset, men det behövs mer än så för att pollinera allt som växer därinne. Man får helt enkelt ge plantorna en hjälpande hand genom att skaka buskarna lätt några gånger under blomningen. Alla skott som växer ut i grenvinklarna ”tjuvar” jag, det vill säga nyper bort, så fort jag upptäcker dem (dock inte på̊ busktomater ).
Tomater växer sig snabbt stora och behöver snart bindas upp. Jag använder bambukäppar för att stötta plantorna och binder upp dem med hampasnöre. För att plantorna ska orka producera många fina tomater toppar jag dem ovanför sjatte klasen. Men alla blommor ovanför då? Det blir ju massor av tomater! Nä, det är just vad det inte blir. De blommor som sitter högre upp än sjätte tomatklasen hinner inte mogna innan säsongen är slut.
Då och då klipper jag bort blad för att leda solljus till de vaxande tomaterna. Någon som var på̊ besök hos oss tipsade om att inte ta bort de blad som växer precis ovanför en mognande klase tomater, för att det är de som ger näring åt klasen. Om det är riktigt vet jag inte, men med tanke på̊ hur mycket tomater vi kunnat skörda sedan vi börjat följa det rådet så stämmer det absolut!
Från och med slutet av juli kan man börja plocka tomaterna allteftersom de mognar. Ett bra sätt att ta tillvara mogna tomater är att “semitorka” dem. De blir inte helt torra utan segt mjuka, perfekta som bas i olika rätter. Man kan till exempel göra ketchup av dem eller marinera dem i olja. Sådana konserverade tomater blir löjligt goda och kan användas i matlagningen eller serveras direkt ur burken som de är.
När sommaren börjar gå̊ mot sitt slut skördar jag de tomater som inte hunnit mogna och lägger in dem eller gör marmelad av dem. Om jag ska vara ärlig så brukar jag inte chansa. Innan hösten är här skördar vi något kilo omogna tomater för att försäkra oss om att ha några burkar med dessa fantastiska inlagda tomater på̊ hyllan.
Tomater som mognat lite grann och inte är helt gröna kan man ta in och låta eftermogna genom att lägga dem ljust, exempelvis på̊ fönsterbrädan i ett söderfönster.
LÄS MER OM ATT LAGA MAT UTE I DET FRIA
LÄS MER OM FRANSK BJÖRNBÄRSPAJ TILL KAFFET
LÄS MER OM MEXIKANSKT HANDFAT
Text Doreen Månsson Foto Maria Rosenlöf