Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala …
Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala Line N finns ett lagringsutrymme i storlek XXL. Smart Cube-hyllan finns under köksbänken och är en ...
Jag älskar att bevara mina resminnen genom att återuppleva olika matupplevelser. Här bjuder jag med dig på en smakresa som för dig till Tusen och en natt i fjärran östern.
Text & Recept: Doreen Månsson
Foto: Henrik Hallgren
Smink & Hår: Felicia Bekil
Precis som många människor älskar jag att resa och gör det så fort jag får chansen. Förra året var jag mammaledig och reste jättemycket. Vi var i Budapest, Madrid, Dublin, Los Angeles, New York, London och Kapstaden.
En av de absolut roligaste sakerna med att besöka andra länder är att ta del av andra matkulturer. Och av de länder jag har besökt så är det utan tvekan det Nordafrikanska köket som imponerar mest på mig. Maten är inte bara otroligt god utan också väldigt dekorativ, serverad i vackra grytor, keramiska skålar och fat i regnbågens alla färger. Man kan i stort sett slänga ihop lite snabbmakaroner och lägga upp på ett sådant fat och det ser ut som en festmåltid.
Tusen och en natt
Mitt favoritresemål är Marrakech i Marocko. När jag åker dit ser jag alltid till att ha med mig en halvtom väska så att jag sen kan packa den full med vackra fat, kelimmattor och skinnpuffar. I Marrakech är allt dessutom väldigt billigt, och gillar man att pruta så kan man fynda rejält.
Det finns ett torg mitt i Marrakech som heter Djemaa el Fna och som är som hämtat ur boken ”Tusen och en natt”. I stånden på marknaden här kan man köpa det mesta mellan himmel och jord. Bland annat så finns här helt fantastiska kryddor snyggt presenterade i färgglada konformade högar. De finaste kryddorna av dem alla säljs i en blandning som heter ”Ras El Hanout”.
Förutom handelsstånden finns det på Djemaa El Fna massor av uteserveringar. På en av dessa åt jag den godaste Merguezgrytan någonsin.
Matminnen
Jag har kommit på att det bästa sättet att bevara de där fina minnena från mina olika resor på är genom maten, och att ta med mig alla de där goda matminnena hem. När vi sitter samlade runt matbordet och äter en god marockansk gryta så minns vi hur det var att sitta på torget och titta på alla människor som gick runt i sina vackra färgglada kläder, dofterna från rätterna som tillagades, ljudet från böneutroparen och den där fulländade maten. Just den där perfekta middagen vill jag dela med mig av så att även du som läser detta kan få uppleva den.
Mynta
Efter varje måltid i Marocko så serveras det myntate med sinnessjukt mycket socker. Väldigt gott, men VÄLDIGT onyttigt. Men vid ett tillfälle blev jag serverad en lemonad efter maten istället för myntate och den passar minst lika bra både till och efter en kryddstark måltid.
Marockansk mynta är oerhört lätt att odla. Den överlever allt och är god till så mycket, till exempel till en fräsch sommarsallad, desserter eller varför inte till goda svalkande drinkar.
Färska kryddor lyfter den tristaste av middagar, så har du en trädgård eller en fönsterbräda med lite sol så passa på att odla kryddor – det gör stor skillnad i din matlagning.
Recept
Här kommer ett av väldigt många härliga marockanska recept. Hoppas att du kommer att tycka att det är lika gott som jag! Bi saha! (något alla marockaner säger innan man äter som betyder ungefär smaklig måltid/med hälsa)
Ugnsform från Mauviel
Sauteringspanna Mauviel
Färska kryddor Blomsterlandet
Chilifrukter Blomsterlandet
Tallrikar Swedish Grace från Rörstrand
Merguez i Marockansk gryta
I början på året brukar vi göra korv som vi sen fryser in så vi har. Då gör vi bland annat just merguez – en kryddig marockansk lammkorv. Merguez finns såklart även att köpa i de flesta välsorterade köttdiskar.
Ca 500 g – Merguez
1 gul lök
2 vitlökar
6 tomater
2 söta paprikor
6 ägg
Koriander
1 msk Ras el hanout*
1 msk harissa
Olivolja
Salt
1.Sota tomater och paprika på grillen eller i ett bleck i ugn. Ställ åt sidan.
2. Sautera hackad lök och vitlök i olivolja i en panna tills mjuk. Lägg i korven och stek tills de fått fin färg.
3. Rör ner en matsked Ras el hanout och låt hettas i 1 minut.
4. Hacka de sotade tomaterna och paprikan grovt och rör ner tillsammans med 1 matsked harissa. Reducera i ca 5 min. Smaka av med salt.
5. Knäck äggen i grytan och täck med lock. Klart när vitan är fast och gulan fortfarande lös.
6. Strö över färsk koriander och servera med bröd och myntalemonad*.
*Ras el Hanout
”Ras el hanout” betyder grovt översatt ”kryddhandlarens bästa” och syftar på den kryddblandning som görs på de finaste kryddorna man hittar hos en marockansk kryddförsäljare. Det finns färdig Ras el hanout att köpa i orientlivs, men blandningen är lätt att göra själv. Vilka och antalet kryddor varierar. Den här blandningen tycker jag passar fantastiskt till den här rätten!
1 msk korianderfrö
1 msk kardemumma (hel)
1 msk spiskummin (hel)
1 msk malen ingefära
1 msk gurkmeja
0,5 g saffran
1 msk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kryddnejlika (mald)
Mortla kryddorna fint. (Förvara det som blir över i ziplockpåse eller på burk. Passar även till grillat, så gör mer när du ändå är igång.)
Spicy” myntalemonad
Jag älskar surt, så jag skippar sockra min lemonad.
5 ekologiska citroner
2 kvistar färsk marockansk mynta
Färsk ingefära (ca 2 cm)
1 l vatten
Is
1.Skala och dela citronerna. Pressa ur saften i en bunke. Lägg i citronhalvorna och slå på hett vatten. Låt svalna i kyl (helst 24 timmar). Sila av.
2. Mixa några kvistar mynta och ingefära med lite av citronvattnet. Rör ner mixen i citronvattnet.
3. Häll upp på karaff. Fyll på med is. Servera.