Picknick med Doreen

 

Under odlingssäsongen är det svårt att få tid att resa utomlands. Unna dig därför kortare utflykter ut till skogen eller skärgården istället. Här får du några bra recept på godsaker att fylla picknickkorgen med. Häng med på picknick med Doreen!

Att odla, laga mat och resa är det bästa jag vet. Laga mat gör jag varje dag och odlar gör jag mer eller mindre hela tiden efter att tjälen gått ur jorden och fram tills den går i igen. Reser utomlands gör jag dock endast under tiden då det är tjäle, för att odla kräver fullständig närvaro.

Visst kan man känna sig lockad när alla ens nära och kära planerar utlandsresor och långa semestrar till Gotland under somrarna, men få saker får mig att vilja lämna mina odlingar. Och just under sommaren är trädgården som allra vackrast och kräver allra mest. För mig är det semester att stå på knäna och rensa rabatterna eller ta den där bevattningspromenaden på kvällen, det sista jag gör innan jag går och lägger mig. Varje år tänker jag samma sak: det kommer ju ingenting! För att sen i mitten/slutet av sommaren säga: Herre Jesus vad ska vi göra av allt det här??

Det är då man lyxar till det med en tomatsås gjord på alla tomater som för stunden är mogna eller en god caponata gjord på aubergine, zucchini och allt annat som finns att skörda. Men mycket av trädgårdens läckerheter läggs in, syltas, syras eller torkas så att man kan njuta av skörden fram tills nästa sommar. På sätt och vis bli man också lite låst, som om man hade guldfiskar eller något annat krävande husdjur som inte kan förflyttas eller lämnas bort hur som helst. Långväga resor till fjärran länder blir så gott som omöjliga under denna period. Därför brukar vi se till att ofta åka på små utflykter istället, ibland över dagen och ibland till och med över en helg (då ställer vår snälla granne Per upp och vattnar).

I min bil finns det alltid filtar, en strandväska med badkläder, en simring och en liten grill. På så vis kan vi utan längre planering snabbt hoppa in i bilen och åka iväg och stanna där vi känner för eller där det är som vackrast.

Häromdagen gjorde jag i ordning en väska med lite grönsaker från trädgården samt en köttfärssmet och så åkte jag, min sambo, min dotter Yasmine, hennes pojkvän Nicolas och vår minsting Amina mot skärgården utanför Stockholm .Där hade vi en helt fantastisk dag där vi badade, solade , läste och åt en underbar måltid på en vacker stenig strand med krokiga tallar. Alldeles underbart! Här följer recepten på de godsaker vi kunde avnjuta denna härliga dag, under bar himmel.

RECEPT

Köttfärsblandning, Kefta
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g nötfärs
250 g lammfärs
1/2 krm kajennpeppar
2 krm paprikapulver
2 dl finhackad bladpersilja
1/2 dl finhackad koriander
1 msk färsk eller torkad mynta
Rapsolja
1 tsk salt2 krm peppar
1-2 msk spiskummin

Gör så här:
1.
Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser med kryddorna i en bunke. Lägg allt i en fryspåse, packa in i en kylväska och sen in i bilen. Det finns alla sorters kylväskor, dom traditionella med isblock och sen finns kylväskor som man kopplar in i 12V uttag. Oavsett vad man väljer är det väldigt trevligt att kunna förvara färdkost och iskalla drycker på resan.
2. Forma köttfärssmeten runt spetten i ungefär samma tjocklek.
3. Grilla på varsin sida tills spetten har en fin brun/röd färg.

Libanesisk sallad, Fattoush
Ingredienser:
1 hel romansallad (jag har en sallad som heter ”Little jem” som jag odlar i min köksträdgård som jag använder)
5 rädisor
1 rödlök
2 salladslökar eller 1 rödlök
2 stora urkärnade tomater
1/2 urgröpt gurka
1 näve finhackad persilja
1/2 citron
2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 msk sumak
1 tsk salt
1 msk torkad mynta eller en nypa färsk mynta
1 st pitabröd

Gör så här:
1.
Värm upp matolja i en stekpanna och skär brödet i små bitar och fritera tills dom får en gyllenbrun färg.
2. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Skär tomaten och gurkan och i bitar. Strimla rödlöken, persiljan och salladslöken. Hacka myntan om du har tillgång till färska blad. Skiva rädisorna.
4. Blanda allt i en skål och pressa citronhalvan och vitlöken över grönsakerna. Tillsätt olivoljan och blanda. Häll över salladen och strö över sumak, salt och myntan.
5. Garnera med de friterade pitabrödsbitarna.

Vitlökskräm
Ingredienser
2-3 vitlöksklyftor
1,5 msk citronsaft
1 äggvita
1 tsk salt
1,5 msk citronsaft
2,5 dl rapsolja

Gör så här
1.
Blanda äggvitor, citronsaft och salt i en mixer.
2. Tillsätt vitlöksklyftorna och mixa tills blandningen blir slät och porös.
3. Tillsätt oljan i en fin tunn stråle så att smeten inte skär sig.
4. När krämen är vit och tjock så är den klar.

Så här gör du en kefta sandwich
1.
Ta ett pitabröd pensla det med vitlökskrämen
2. Lägg en stav inlagd gurka i mitten av brödet
3. Lägg köttet i mitten
4. Toppa med salladen
5. Vik upp nederdelen av pitabrödet så att det täcker en kort bit av kaftan och sen rulla ihop till en brödrulle.
6. Linda rullen med smörgåspapper och stek på i en stekpanna tills den får en lätt rostad utsida.

OBS! Viktigt att inte lägga för mycket av allt för då kan man inte rulla ihop dom och de blir svårare att äta. Är man på en roadtrip så ska man äta så okladdig mat som möjligt så ens medpassagerare slipper lida över vitlöksodör för att man har råkat spilla ner sig.

Text: Doreen Månsson
Foto: Henrik Hallgren/Michael Nehme
Smink & hår: HÅR 3000

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar