Recept på lammracks med myntasås och potatispuré av Doreen Månsson
Ställ in din sous vide på 56 grader och låt den värmas upp till den inställda temperatur medan du förbereder köttet.
Gnid in lammracken i lite olivolja och salta och peppra runt om. Stoppa dem i vakuumpåsar tillsammans med en kvist rosmarin och förslut.
Lägg i påsarna med köttet i vattenbadet när det uppnått 56 grader och låt tillagas i 2 timmar. (Jag råkade ha mina i 3 timmar, de var perfekt rosa rakt igenom och löjligt möra.) Ta köttet ur påsarna och stek runt om på hög temperatur i en skvätt olivolja. 1 minut per sida. Servera tillsammans med mandelpotatispuré och myntasås.
Lammracks i ugn
Har man inte en sous vide (ännu) så kan man ändå tillaga detta recept.
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in köttet med lite olivolja och krydda köttet runtom med flingsalt och peppar från kvarn. Vill man kan man även gnida in ytan med en kvist färsk rosmarin och en delad vitlöksklyfta.
Stek köttet i en het panna så att det får en fin stekyta.
Ställ sedan in köttet i ugn på en plåt i cirka 10–15 minuter. Kolla av köttets temperatur med en köttermometer. När innertemperatur är 58 grader är köttet klart.
Mandelpotatispuré
Skala och koka 1 kg mandelpotatis i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen.
Smält 50 gram smör i en kastrull. Rör ner 2 deciliter mjölk i smöret och slå sedan över den pressade potatisen. Vispa till en fluffig puré. Smaka av med salt och peppar (och eventuellt lite tryffelolja om lusten faller på).
Myntasås
Finhacka en rejäl näve med färska myntablad och lägg dem i en bunke. Tillsätt en nypa flingsalt, 1 tsk socker och slå över en halv deciliter kokande vatten. Rör om och låt svalna.
Rör i 2 msk vit balsamvinäger. Smaka av med salt och vinäger.
LÄS MER OM TÅLIGA UTEKÖK
LÄS MER OM ATT INREDA UTEPLATSEN
LÄS MER OM UNDERHÅLSFRIA UTEMÖBLER