Lammracks, som i det här fallet, tillagas på 56 grader i två timmar
Köttet som ska tillagas skärs i skivor av önskad tjocklek, kryddas efter tycke och smak, vakuumförpackas och sänks ner i vattenbadet. Olika kött och olika styckdetaljer har olika tillagningstemperatur. Lammracks, som i det här fallet, tillagas på 56 grader i två timmar. Tillagningstemperaturer för olika kött och råvaror är lätta att hitta i tabeller på nätet. Skulle man glömma bort tiden och missa att ta upp påsarna ur vattenbadet så spelar det inte någon roll. Eftersom temperaturen är densamma kan inte köttet bli överkokt, bara mörare. Ta ut köttet ur vakuumpåsarna, låt det snabbt få en fin stekyta i en het stekpanna, servera och njut av en perfekt tillagad köttbit. Underbart mör, med alla köttsafter i behåll och smaken ska vi inte tala om!
Sous vide är den perfekta hjälpen
Jag lägger flitigt upp bilder på roliga maträtter på Instagram och andra sociala medier och får ofta frågan ”Hur hinner ni?”. Svaret är att en sous vide faktiskt är den perfekta hjälpen i en familj där vällagad mat inte alltid hinns med. Jag har ofta halkat dit på take away-mat när tid och ork inte räckt till, men nu kan jag slänga ner det som ska lagas i sous viden medan jag plockar upp legobitar, hjälper till med läxor och slänger i en tvätt. När det är dags att äta steker jag snabbt på köttet eller fisken och om det är grönsaker så serverar jag dem helt enkelt som de är. Inga fler sönderkokta sparrisar eller kremerat kött här inte! Enkelt och snabbt och smakar som om lagat av en Guide Michelin-kock! Det är ju påsk om inte alltför länge och vad passar bättre på matbordet då än lamm?
Text Doreen Månsson Foto Henrik Hallgren
LÄS MER OM SKOGSSKRAPPA
LÄS MER OM VILLA ROSS
LÄS MER OM BADRUMSMÖBLER