Matlagning och trädgård ligger mig varmt om hjärtat. Därför är det inte konstigt att jag tycker det är så roligt att kombinera de två. Att laborera med hemmaodlade ingredienser tycker jag är extra roligt och i Kök & Badextra får du ta del av mina resultat. Denna gång bjuder jag på ett läckert recept med färska örter och ekologisk kyckling.
Text: Doreen Månsson
Foto: Henrik Hallgren
Jag och min familj flyttade för fem år sen till ett 20-tals hus i Sollentuna med en gammal trädgård med fruktträd och bärbuskar i massor. Detta passade oss helt perfekt eftersom både jag och min sambo älskar att odla och vi hade det lite för trångt på fönsterbrädorna i vår lägenhet där lite för många kryddor och tomatplantor fick trängas.
Det finns något oerhört härligt med att kunna gå ut i trädgården eller till sin balkong/fönsterbräda och klippa några kvistar örter eller plocka mogna röda tomater och slänga ner i en puttrande gryta. Dessutom är det en rejäl skillnad på det man odlar själv och det man köper. Visst, en hemmaodlad tomat överlever inte sju månader i grönsakslådan som vissa frukt och grönsaker tenderar att göra, men den smakar garanterat bättre. Bara känslan av att tomaten jag äter är odlad i vår egenkomposterade jord och fått växa utan att ha besprutats är något alldeles speciellt. När man har lagt ner en sjuhelsikes massa tid på att driva upp tomatplantan från frö så garanterar jag att man behandlar den som om det vore den sista tomaten i hela Herrens hage.
BBQ MED FÄRSKA ÖRTER
Då jag och min familj spenderade en månad i Los Angeles i höstas blev vi bjudna på flera fantastiska BBQ-middagar. De måltiderna, i kombination med att vi försöker finna fler användningsområden för alla våra härliga örter, resulterade i detta recept som både är enkelt och väldigt gott. Det passar utmärkt för dig som inte orkar hålla på och dutta var femte minut utan istället umgås med gäster eller familj. Måltiden sköter nämligen sig själv under tillagningstiden i grillen.
ÖRTRÖKT HEL KYCKLING
Ett trick från det Persiska köket för att alla delar på en hel kyckling ska bli perfekt saftiga och goda är att låta den ligga i saltlake i cirka ett dygn innan tillagning.
Ingredienser
En hel ekologisk kyckling
Kvistar av rosmarin, salvia, timjan & oregano
Saltlake
Vatten så det täcker kycklingen (ca 2 liter)
5 msk salt/liter vatten (8%)
2 tsk rosmarin/timjan
Glaze
1 dl balsamvinäger
2 dl rödvinsvinäger
2 dl ox- eller kycklingfond
½ dl honung
1 chili
1 hackad schalottenlök
1 krossad vitlöksklyfta
Salt
Träspån till grillning (vi använder eget spån från vårt körsbärsträd)
DAG 1
1. Koka upp saltlaken och låt svalna.
2. Skölj kycklingen, lägg den i saltlaken och ställ i kyl i ca 1 dygn.
DAG 2
1. Gör glazen. Blanda alla ingredienser och reducera i en kastrull. Sila och låt svalna.
2. Skölj och torka av kycklingen.
3. Stoppa några örtkvistar i kycklingen och bind ihop benen med ståltråd. Salta och peppra runtom.
4. Blöt örtkvistar och träspån i 20 min.
5. Förbered grillen för indirekt grillning (briketter på bara ena halvan av grillen).
6. Bind en bukett av de blöta örterna.
7. När briketterna är askgrå: lägg örtbuketten på gallret över den kolfria halvan. Lägg sedan kycklingen med bröstsidan ner på örterna. Släng på en näve träspån på glöden och stäng locket.
8. Rotera kycklingen ett halvt varv efter ca 40 min. Pensla fågeln runtom med glazen. Grilla i ytterligare ca 40 min eller tills kycklingen fått 75 graders innertemperatur. Pensla med glaze då och då under sista 40 min.
9. Låt kycklingen vila i folie i 10 min innan servering.
(OBS! Rökningen gör att köttet blir lätt rosa. Ingen panik!)
TIPS PÅ SKÖTSEL AV KRYDDOR I KRUKA
De flesta kryddor trivs i kruka men man får hålla koll på dem så att de inte torkar. Vill man så kan man plantera flera olika örter i en och samma, större kruka. Ju mer jord, desto mer sällan behöver du vattna. Lerkrukor är ju ursnyggt men de är riktiga vattentjuvar så man får ge en skvätt extra så både jord och kruka får sitt. Tänk på att inte skörda hela plantan på en gång, utan lite i taget.
Välkommen hem till:
Familjen: Doreen Månsson och sambon Henrik samt döttrarna Hayat 23, Yasmine 17 och Amina 1,5.
Läge: Ett 20-tals hus i Sollentuna som paret varsamt restaurerat till dess ursprungliga stil.
Doreen: Doreen arbetar som programledare och producent på SVT. Dessutom skriver hon på en bok för Bonnier Fakta ihop med Henrik som illustrerar och formger. Hon bloggar även om resor på Tidningen RES http://res.se/blogg/wedontbackpack/