X
    Kategorier: Mat & vin

Äpplen inlagda med Doreens recept från förr

INLAGDA ÄPPLEN blir en 1 stor burk

När sommaren väl kom så blommade de gamla äppelträden, fast lite senare än alla andra äppelträd på vår gata. Det visade sig att träden vi hade var vinteräpplen. Jag blev väldigt besviken då jag hade sett fram emot att ta en äppelpaus i trädgårdsarbetet lite då och då, ni vet sådär som man ser på amerikanska idylliska filmer. Just då visste jag inte exakt hur stor min köksträdgård skulle bli och inte heller visste jag hur extremt mycket jobb den skulle kräva. Idag, när vi har både växthus och en himla massa pallkragar som man måste skörda av kontinuerligt, kan jag vara väldigt tacksam över att även slippa ta hand om skörden från två gigantiska äppelträd.

Ingredienser

5 äpplen
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 rosmarinkvist

Lag till äpplen:

5 dl äppel-cidervinäger
2 ½ dl vatten
3 msk rårörsocker
1 msk salt

Gör så här

1 Skölj äpplena och skär dem i tunna klyftor.
2 Fyll en stor absolut ren glasburk med äppelklyftorna. Lägg i kanelstången, stjärnanisen och rosmarinkvisten.
3 Häll ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp under omrörning.
4 Slå lagen över äpplena så att det täcker och låt stå någon dag innan du äter dem. Håller ca 1 månad i kylen.

LÄS MER OM VÅR STORA GOLVGUIDE
LÄS MER OM UTELIV NÄR SOLEN STRÅLAR
LÄS MER OM FÄRG I BADRUMMET

Text Doreen Månsson Foto Maria Rosenlöf Hår & smink Malin Gröön, Crew Sthlm

Jimmy Johansson:
Relaterade inlägg