X
    Kategorier: Mat & vin

Äppeltarte gjord på 5 äpplen och 1 dl aprikosmarmelad

ÄPPELTARTE

När vi köpte vårt hus för snart 7 år sedan så var det vinter. Vi hade ingen aning om hur vår trädgård såg ut när den stod i blom. Det vi däremot visste var att vi hade några gamla fruktträd på tomten vilket jag var väldigt tacksam och glad för.

Lagom till hösten när vi har stängt ner trädgården för året och kupat alla rosor så får vi ganska exakt en till en och en halv månads trädgårdsvila tills det är dags att ta hand om äppelskörden. Under åren har jag hittat en massa bra användningsområden för mina äpplen och jag tänkte dela med mig av några till dig.

Ingredienser till 6 portioner Äppeltarte

200 g smördeg
1 dl aprikosmarmelad
ca 5 äpplen
1 msk rårörsocker

Gör så här

1 Värm ugnen till 150 grader.
2 Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diam, och pensla den med ett tunt lager marmelad.
3 Kärna ur och klyfta äpplena tunt.
4 Lägg klyftorna i formen och pensla dem med marmelad utspädd med lite vatten.
5 Strö över socker och ställ in formen i ugnen. Sänk till 100 grader när kakan fått färg. Grädda sedan i ytterligare ca 1 timme.

LÄS MER OM CHILI
LÄS MER OM TRÄDGÅRDSRUM
LÄS MER OM FÖRVARING

Text Doreen Månsson Foto Maria Rosenlöf Hår & smink Malin Gröön, Crew Sthlm

 

 

Jimmy Johansson:
Relaterade inlägg