Weber har flera olika bakstenar, men tar vi Weber Original som exempel består den av två delar: en baksten i kordierit och en bakplåt i aluminium. Hemligheten med stenen är att den blir extremt varm, precis som i en stenugn. Och det gör att man kan få den där eftertraktade krispigheten.
Faktum är att det bara tar några minuter för stenen att komma upp i hög temperatur. Dessutom svalnar den snabbt efter användning så att man kan grädda en till pizza direkt efteråt. Bakplåten används både för att lyfta pizzan och som skydd mot den heta stenen. Är du nybörjare kan det vara klokt att använda bakplåten, men när du väl behärskar tekniken till fulländning kan du börja baka pizzan direkt på stenen. Och pizza är egentligen bara början. Sedan väntar bröd, kakor, desserter, pajer och en massa andra spännande bakäventyr. Låt smaklökarna visa vägen!
Fyra steg till pizzasuccé
1.Gör i ordning grillen för indirekt grillning och låt den komma upp i maxtemperatur. Placera pizzastenen i mitten av gallret, stäng locket och värm stenen i 8-10 min.
2.Strö lite durumvetemjöl på bakplåten och lägg pizzan på den. Om du inte använder bakplåt strör du ut mjölet direkt på stenen.
3.Ställ bakplåten med pizzan på den varma bakstenen, eller lägg pizzan direkt på stenen om du inte använder bakplåt. Stäng locket. Hur länge pizzan ska gräddas beror på flera faktorer.
4.Efter 4-5 min börjar pizzabotten bli krispig. Håll ett öga på den och lyft av pizzan när kanten är mörkbrun och genomgräddad.
LÄS MER OM UTEKÖK
LÄS MER OM GRILLAR
LÄS MER OM ATT KÖPA POOL
TEXT KISSE LINDÉN