Intresset för vin har ökat successivt i Sverige under många år och även möjligheten att lagra viner. Ett vin med god proveniens, det som talar om vinets ursprung och historia, kan vara en god investering både för smaklökarna och ekonomin.
Att lagra ett vin några år kräver vissa förutsättningar för att vinet ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Genom att förvara sitt vin i ett vinskåp eller vinkällare så ger man vinet den ultimata miljön för att lagras väl.
Vad händer med vinet när det lagras?
Det som gör att ett vin utvecklas är den lilla mängd syre som finns kvar i flaskan efter att vinet har buteljerats. Ett vin består av flera olika aromämnen som vid lagringen reagerar med varandra och vinets doft och smak förändras. Oxideringen av tanniner gör att garvsyran mattas av och gör att vinet mjuknar och blir mindre strävt. Det är dock en konst att lagra ett vin och alla viner passar inte att lagras.
Vinkällare få förunnat.
Att ha tillgång till en vinkällare hör knappast till det vanliga. Men om man har ett intresse för vin och hur det ska förvaras och serveras på bästa sätt så finns det andra och mer lättillgängliga sätt. En vinkyl eller ett vinskåp skapar den perfekta miljön för ett vin att lagras väl och att vinet håller en temperatur som är optimalt för att vinets arom och smak ska utvecklas på bästa sätt vid servering.
Skillnader mellan vinkyl och vinskåp
Vinskåpen är mer avancerade och påkostade än de något enklare vinkylarna. Den stora skillnaden ligger i hur temperaturen regleras. Vinkylens svalka kommer från luft som strömmar över flaskorna, medan vinskåpen istället har kylelement i väggarna som strålar ut kyla på ett mjukare sätt. Ett vinskåp håller temperaturen jämn oberoende av temperaturen utanför och det har ett avancerat regleringssystem. Det kan skänka värme om det behövs och reglerar även luftfuktighet på ett bättre sätt än en vinkyl. Vinskåpen är av kompressortyp med alla dess positiva egenskaper. En kompressors snabbhet gör att varma nyligen inlagda viner inte påverkar de befintliga vinernas temperatur. Kompressorn gör också att energiförbrukningen och servicekostnaden blir låg.
Temperatuinställningar
Det finns två alternativ av temperaturinställningar som man pratar om. Monotemp ger samma jämna temperatur i hela skåpet. Multitemp ger även serveringstemperatur. Då ställer man in önskad högsta temperatur högst upp, exempelvis 18 grader, och det kallaste längst ner, exempelvis 3 grader. Temperaturen är då olika för varje nivå.
Små tips till amatörsommeliern
Champagne:
Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras. Vanlig champagne utvecklas också av ett par års vila.
Bordeaux, röd och vit:
Riktigt stora röda bordeauxviner behöver 10–20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden.
Bordeaux, söta vita:
De är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden och kan hålla minst lika länge som röd bordeaux.
Bourgogne, röd och vit:
Bättre röd bourgogne kan behöva 5–15 års lagring för att bli som bäst. Bra vit bourgogne kan behöva 5–10 år.
Rhône:
Norra Rhônedalens kraftiga röda viner kan, beroende på årgång och producent, lagras 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.
Barolo:
Dessa viner är gjorda av nebbiolodruvan. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga och har hög fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppmot 15– 20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas vinerna i fruktigare stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst 15 års lagring.
Portvin:
Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge – 20–30 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp
Vinlagringens gyllene regler
11 grader Celsius är den idealiska temperaturen för att lagra vin. Men kan man hålla sig inom 8–15 grader så fungerar det bra. Viktigast är att temperaturen är konstant. Vinflaskan ska förvaras liggande så korken hålls fuktig inifrån. Luftfuktigheten bör hålla sig runt 60–80 procent. Vinet ska ligga så stabilt som möjligt. Inga störande vibrationer från t ex en kylskåpsgenerator eller tvättmaskin som står i närheten. Vinet ska lagras så mörkt som möjligt det är känsligt för solens ultravioletta strålar. Ju längre vinet har legat desto sämre blir korken som kan börja släppa in lukt som vinet kan suga åt sig. Därför är det även viktigt att luften hålls så ren som möjligt i lagringsutrymmet.
Text Kisse Linden