Nu ska våra hem vara personliga och spegla vilka vi är. Denna trend speglas inte minst i våra kök som nu ska vara specialbyggda och individanpassade. Vi går från fine-dining till familjära myskök som ska vara ombonade och rustika, gärna i mörka träslag. Slit och släng-köken är på väg ut. Vi har äntligen insett det ohållbara i att riva ut fullt fungerande inredning och utrustning. Det finns två spår för framtiden. Det ena är ett kök där miljötänket har slagit igenom helt och hållet – allt är återvinningsbart.
Det andra är det mysiga, ombonade köket i mörkare färger, rött, guld och mässing. Men det vita köket hänger kvar, vid sidan av dessa två trender. Så gör även den svarta färgen och det industriella restaurangköket. I lantköken ligger golv av trä eller klinker och i de industriella köken golv av gummi eller plast. Golven får dessutom gärna vara mönstrade. Nya belysningsmöjligheter erbjuder dekorbelysning i extra breda lådor och under socklar. Överskåpen kommer tillbaka, men de är små och dekorativa. När det gäller vitvaror håller induktionshällens populäritet i sig samtidigt som kombinationsugnarna slår igenom på allvar.
Serien maitre D´ från Scanpan i rostfritt stål är belagd med högkvalitativ koppar. Få saker är så trevliga som att få sin äpplekaka eller potatisgratäng serverad i en portionsskål, så varför inte servera potatisgratängen i en liten kopparkastrull.
995 kr.
Mieles nya kombinationsugn i Generation 6000 rymmer hela 48 liter och gör det möjligt att tillaga en större mängd mat på en gång, från 32 000 kr.
Text: Suzanne Linge