En köksbänk i rostfritt stål från Purus är hantverksmässigt byggd och tillverkad i svenskt stål. Pris efter ritning och tillval.
Bänkskivan är en viktig del av kökets karaktär och intryck. Den ska både vara praktisk och snygg. Därför är det viktigt att man väljer material och färg efter sina egna preferenser. Förälskar du dig i en alldeles särskild bänkskiva så välj den och låt den vara tongivande för resten av inredningen i köket.
Att välja en dyrare bänkskiva av hög kvalitet börjar bli allt vanligare. Men det betyder inte att den totala kostnaden för köket behöver bli högre än planerat. Istället kan man använda bra och billiga stommar och fronter för lådor och skåp som smyckas med snygga beslag och handtag. Det gäller att lägga krut på rätt saker. Då får man ett personligt, omtyckt och hållbart kök som varar länge.
När du börjar fundera på valet av bänkskiva till köket så ska du ställa dig några frågor. Vilken känsla vill du ha? Ska det vara ett varmt ombonat kök eller vill du köra ett råare stuk? Hur rädd är du om dina ytor? Blir du hysterisk om det blir en repa eller fläck på köksbänken som inte går att torka bort? Då är det läge att kanske välja något hårdare material. Gillar du däremot lite patina på din inredning så finns det andra val.
Tåligheten viktig
Valet av bänkskiva handlar oftast inte så mycket om vilken budget man har utan mer om tålighet och utseende. Just nu är kvartskomposit det som säljs mest även om marmor fortfarande är trendigt. Många har däremot insett att det är ett känsligt material och försöker istället hitta något liknande som är tåligare. Där ser man att keramiska bänkskivor börja komma mer och mer som ett alternativ. Laminatskivor är betydligt billigare än alla andra material men i övrigt skiljer det inte så mycket i pris mellan natursten, rostfritt, kvartskomposit, keramik eller betong till exempel.
Fläcktåligast är keramiken som är mest kompakt, men kvartskomposit och specialmaterialet Hi-Macs (eller Corian, som är ett annat fabrikat) kommer inte långt efter. Ytbehandlad betong och trä ligger i mellanskiktet och vissa naturstenar som kalksten och marmor är känsligast då de är porösa. Rostfritt ligger i en egen division för det är ett material som visserligen kan repas men som ändå håller sig snyggt i många år.
En annan typ av slitage är stötar och slag. Till exempel om man tappar något tungt från ett överskåp ned på skivan. Då är keramikskivorna lite känsligare eftersom de är så hårda och kan, om man har riktig otur, spricka. Man brukar också titta på hur värmetåliga materialen är och här kommer keramiken på första plats då den tål uppemot 600 grader utan problem.
Tänk inte på trender
Trä och rostfritt är två material som inte påverkas så mycket av rådande trender. Många vill gärna ha lite trä i köket för att få in en varm känsla och som en balans till alla de raka linjerna, hårda materialen och sterila ytorna. Beroende på hur fläckkänslig man är kan det till exempel vara en bra idé att välja rostfritt närmast diskbänken för att slippa oron över detta och ha en vacker trä- eller naturstensskiva någon annanstans i köket.
Man ska heller inte bekymra sig över att vissa skivor måste skötas för oftast behövs ingen större arbetsinsats. Som betong eller trä som måste gnidas in med olja eller bivax en gång i kvartalet eller efter behov och det kanske tar 30 till 45 minuter per gång.
De olika materialen
Granit. Köksbänkar i granit är något alldeles extra och har genom åren blivit mycket populär för sin skönhet och slitstyrka. Naturligt varierar graniten i utseende och färg från rödaktig till svart beroende på sammansättningen i stenen. Även ytbehandlingen påverkar utseendet och vanligast är att man väljer en högblank polerad ytfinish som är extra tålig och lätta att hålla ren. Men man kan också välja mattpolerad yta som har ett annat uttryck, Den är dock något känsligare. Granit är ett ganska dyrt material men håller i all evighet utan något direkt underhåll. Man ska bara tänka på att granit är ett riktigt hårt material och det är lätt att krossa glas men är man lite försiktig så är det inget problem.
Marmor
Marmorn har gjort comeback i de svenska hemmen de senaste åren och så även i köket. Marmor är ett vackert naturligt material med många variationer som har en klang av exklusivitet och lyx. Det är en porös och känslig natursten som lätt kan missfärgas men med en blankpolerad yta så får den bättre motståndskraft. Gillar man att baka så är marmorn idealisk för den håller kylan bra så smöret håller sig kallt. En idé är ju att ha en del av bänkskivan av marmor och den andra i ett mer motståndskraftigt material. En bänkskiva i marmor är ganska kostsam.
Keramik
Keramiska bänkskivor är tillverkade av lera som bränns vid extrema temperaturer på samma sätt som klinkerplattor. Detta ger en fin kombination av ett vackert naturligt utseende med mycket praktiska och hygieniska egenskaper så det är inte konstigt att det ökar i popularitet. Det är ett material som är slitstarkt, värmetåligt samt står emot fläckar och ytan har en matt satängkänsla. Keramik har en mycket finkornig struktur och generellt en mycket jämn färg. Eftersom den tillverkas av naturliga råvaror kan dock variation i färg och struktur förekomma men det ger ett levande vackert utseende.
Komposit
Kompositen är det formbara bänkskivmaterialet där man kan gjuta en hel bänkskiva med diskho helt utan skarvar. Det ger ett snyggt, exklusivt och stilrent intryck och man kan välja färg efter tycke och smak. Inte helt otippat är det här inredningsarkitekternas favorit. Det är inte bara snyggt utan även mycket tåligt och skulle ytan repas går den att återställa genom att slipas med fint sandpapper. Bänkskivan är lätt att hålla ren och behöver inget underhåll. Dock ligger priset i det övre skiktet men det kan det vara värt om man önskar sig något extra som håller länge. Komposit är vanligtvis tillverkat av en tredjedel akryl och två tredjedelar naturliga mineraler men det kan variera beroende på leverantör.
Laminat
En köksbänk i laminat är en tålig skiva till ett billigt pris som finns att få i massvis av färger och mönster. Det är lätt att skapa sitt personliga kök till ett rimligt pris. Priset och kvaliteten går hand i hand. En laminatskiva som kostar mer har också bättre hållbarhet men är ändå billig i jämförelse med andra bänkskivmaterial. En laminerad yta är tålig och kan stå emot syror och färgade vätskor. Man ska dock vara lite försiktig med att ställa varma kastruller direkt på skivan för ytskiktet kan spricka och missfärgas. Blir det sprickor i ytan kan fukt komma ner till träskivan och skada den. Det räcker oftast med att torka av ytan med vanligt rengöringsmedel och vatten för att hålla den fräsch och ren. Den kräver heller inget underhåll.
Kompaktlaminat
Det här är en laminerad skiva som tål mer än den vanliga laminatskivan. Den tål fukt och värme bättre och kan göras så tunn som 12 centimeter vilket ger en smäcker bänkskiva med moderna former. Den kräver en lite större investering än den vanliga laminatskivan men har också högre hållbarhet och ger ett mer exklusivt intryck till köket. Kompaktlaminat finns också att få i alla möjliga färger och mönster så det är bara att släppa loss.
Rostfritt stål
Det rostfria stålet är och förblir en klassiker i det svenska köket. Det finns stora möjligheter att lätt designa sin egen bänkskiva med special mått efter hur köket ser ut utan att det måste kosta en förmögenhet. Man kan välja om man vill ha den slimmad tunn eller i tjockare robustare design och vilken typ av diskho som ska integreras. Dagens rostfria bänkar är ofta tillverkade i tjockare plåt än de som fanns i var mans kök tidigare. Det gör att de är ännu tåligare för värme och slag. Ytan kan vara blankpolerad eller borstad. Det gör ingen skillnad för tåligheten utan bara utseendet. En rostfri bänkskiva är det mest hygieniska och lättrengörliga materialet för ett kök. Det är också därför den finns i alla restaurangkök med sina hårda krav. Den kräver inget underhåll men genom åren blir det små repor på ytan som lätt kan poleras bort med hjälp av specialprodukter om man vill.
Trä
Massiva träslag som tillexempel bok, ek, lönn, ask och valnöt är vackra, hårda och passar därför fint som bänkskiva. Det ger en varm och ombonad känsla med trä till köket och kan vara en schysst kontrast till de kalla materialen som stål och granit. De olika träslagen har olika karaktär och varierande egenskaper. Lägger man till ytbehandlingen så blir variationen ännu bredare. Vanligaste och lättast att få tag på är de bänkskivor som är tillverkade av stavar som limmats ihop men ett vackrare och mer exklusivt alternativ är givetvis en bänkskiva i ett massivt trästycke. Träskivor kräver ett visst underhåll för att hålla sig fina och ytan kan behandlas på olika sätt för att motstå slitage. Vanligast är att man oljar in träskivan med linolja. Vill man ha en mer motståndskraftig yta kan man använda hårdvaxolja. En träskiva kan lätt bli som ny genom att slipas och oljas in på nytt. Det här är ett material som åldras vackert och är relativt billigt.
Betong
Betong är mycket populärt som köksbänk, särskilt om man gillar den råa industriella stilen. Betongen kan gjutas på alla möjliga sätt och är därför ett mycket flexibelt material när man pratar om form. Är man riktigt händig kan man gjuta sin egen bänkskiva. Dock kan den bli väldigt tung om bänkskivan görs lång och blir då samtidigt svår att hantera. Tillverkare av betongskivor lägger ner stor energi på ytbehandlingen för att få en så motståndskraftig yta som möjligt för betongen är i grunden är ett sugande material. Den slipas på olika sätt och behandlas sedan med vax eller olja flera gånger så ytan blir mättad. En betongbänkskiva är prisvärd, mycket hållbar och kräver bara att bli oljad då och då för att behålla mättnaden i ytan.
Bänkskiva i kompositsten (kvartskomposit) är ett industriellt framställt stenmaterial. Huvudingrediensen är kvarts som vibrerats samman med bindemedel och färgämnen under vakuum. Offereras separat vid köp av kök hos Vedum Kök & Bad
Bänkskiva i grön marmor Verde Guatemala med blank yta från Vedum Kök & Bad finns i tjocklek 30 mm som bänkskiva. Bänkskivor i sten offereras.