Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala …
Smart Cube hyllan i Noblessas kök Scala Line N finns ett lagringsutrymme i storlek XXL. Smart Cube-hyllan finns under köksbänken och är en ...
RENOVERA – NU ÄR DET DAGS ATT RENOVERA
Börjar kaklet lossna, köksluckorna hänga snett och bänkskivorna få fula märken som du inte blir av med? Eller har du bara tröttnat på ditt gamla kök och är sugen på något nytt? I så fall är det dags att renovera. Här tipsar våra experter om vad du ska tänka på för at få ett lyckat resultat när du ska renovera.
1. Om man ska renovera ett kök med öppen planlösning, är det något speciellt man ska tänka på vid val av fläkt?
Ett större rum kräver en fläkt med högre kapacitet, våra EC-fläktar ligger mellan 900–1200 kbm per timme och fungerar bra vid en öppen planlösning.
2. Hur stor kapacitet bör en köksfläkt ha för att orka med att ventilera ett kök på ca 20 kvm?
För ett rum på 20 kvm som har en takhöjd på 2,5 m behövs det en kapacitet på 500 kbm för att det skall fungera optimalt. Man kan då fråga sig varför vi har en högre kapacitet på våra fläktar när ett normalkök oftast är mindre än 20 kvm. Det beror på att en högre kapacitet ger en möjlighet till en bra funktion vid ett lägre kapacitetsutnyttjande och det leder till mindre ljud från fläkten. Det är något som är väldigt viktigt för dagens kökskunder.
3. Är kolfilterfläktarna lika effektiva som de ”vanliga” fläktarna numera?
Det är alltid bättre om man kan få ut matoset ur huset/lägenheten men går det inte så är vår Inhouselösning i dagsläget väldigt bra. Den renar från matlukt 20 ggr mer effektivt än den gamla kolfilterlösningen och börjar bli likvärdig med den traditionella. Det är dock viktigt att man sköter den enligt anvisningarna och byter kolfilterkassett med jämna mellanrum.
4.Om jag har en kåpa jag vill behålla, är det möjligt att endast byta fläkten/motorn?
Har du en extern fläkt på vinden eller på taket så går detta enkelt att göra. Har du en annan kupa så kan det gå med byte av själva insatsen, dvs motor, styrning och filter sammansatta efter ett visst mått.
5.Om jag har köpt och installerat en ny fläkt och köket ändå fylls med matos när jag steker, vad kan det bero på?
Det kan bero på flera olika saker. I nya moderna hus brukar det bero på bristen på tilluft, nya hus är väldigt täta och har ofta någon form av mekanisk ventilation. Här kan man med en reläutgång styra den mekaniska frånluften och strypa den när köksfläkten går. Det kan även inträffa i äldre hus när man byter fönster eller tilläggsisolerar. Detta kan man enkelt kolla genom att öppna ett fönster i ett rum nära köket. Fungerar fläkten bättre då så har man för lite tilluft i huset. I en öppen planlösning med en öppen altandörr och mycket luft som rör sig kan också fläkten fungera sämre.
LEIF HAMMARBERG, FJÄRÅSKUPAN
1.Om jag vill renovera och ha en lättskött och tålig bänkskiva som håller länge, vad bör jag välja?
Det är beroende på vilket behov man har. Det finns granit som tål hög värme men är känslig för syror, t ex citron, kolsyra och rödvin. Sen finns det kompositsten som är väldigt motståndskraftig mot det tuffa klimatet i ett kök men inte tål höga temperaturer. Vi skiljer oss från många andra genom att erbjuda kunden flera olika komposit producenter såsom Silestone, Caesarstone, Technistone samt Vicostone.
2.Finns det några skillnader mellan olika typer av stenskivor?
Mörka stenskivor är generellt tätare i strukturen vilket då ger lite mer tålighet. Ljusa stenskivor som Italiensk Carrara är väldigt populära, framförallt i storstäderna Stockholm och Göteborg. Något som är på stark frammarsch är ljusa granitskivor. Vi i Skandinavien skiljer oss mot övriga Europa, vi gillar framförallt gedigen och beprövad natursten som granit och marmor. I övriga Europa så är kompositsten väldigt stort. Något som verkar ha minskat markant är kompositakryl, som till exempel Corian. Dessa skivor blir väldigt lätt repiga men fördelen är att man kan få dem skarvfria. Även om skarvarna syns när man använder natursten och kompositsten så finns det trix för att dölja dem så mycket så möjligt.
3.Hur sköter jag min bänkskiva för att den ska hålla sig fin så länge som möjligt?
En stenskiva ska impregneras 1–4 ggr/år. Svart sten klarar sig på en gång medan kalksten och marmor behöver 2–4 ggr/år. Kompositstenen behöver inte impregneras utan den har redan en stängd yta. Bäst är att använda stenimpregnering, som Skudo från Italienska Tenax och som tillägg till det så finns en rengöringssprej som heter Briotop. Den avfettar ytan väldigt effektivt och den kan man använda 1–2 ggr /vecka. Vissa säger att man skall använda symaskinsolja som impregnering, men i vår värld – vill man verkligen lägga biffen i symaskinen?! Nej, och inte heller på bänkskivan om man har impregnerat den med just symaskinsolja. Medlet Skudo har certifikat för livsmedelskontakt vilket speglar hela vårt arbetssätt att arbeta miljömedvetet.
4.Något jag ska undvika som kan skada skivan?
På kompositsten – heta grytor och på natursten – rödvin, citron och kolsyra samt rengöringsprodukter som inte är anpassade för natursten.
5.Om jag vill göra en quick-fix-renovering och bara måla om lite, byta luckor, mm – kan jag då byta bänkskiva själv?
Att byta bänkskivan själv är inte att rekommendera då stenskivor är väldigt sköra när man transporterar dem eller bär in dem i köket. Likaså är det med uppmätning där man måste vara oerhört noga. Sedan kommer man till håltagning som i de flesta fall görs med en stor CNC maskin. Vill man ändå spara på kostnaderna och ge sig på arbetet som det finns specialutbildade stentekniker som utför så ge dig inte på ett arbete med vinklar då dessa är otroligt svåra att få rätt, oavsett om du är snickare eller vanligt händig! En rak skiva är max vad man bör ge sig på att lösa på egen hand. Var väldigt försiktig när du sätter ner stenskivan för den spricker väldigt lätt i just detta moment.
JÖRGEN LASEROW, GRANITEXPERTEN
STENHUGGARN TIPSAR OM VAD DU SKA TÄNKA PÅ NÄR DU BYTA BÄNKSKIVA ELLER RENOVERA
1.Med rätt val av natursten får du en lättstädad, underhållsfri och outslitlig yta som du har glädje av varje dag under en lång tid framöver.
2.Då natursten är en naturprodukt, varierar dess färg, struktur och ådring, även hos samma stensort. Det innebär att din produkt alltid kommer att skilja sig från andra produkter i samma material, och är helt unik.
3.Silestone är en industriellt framtagen kompositsten och består av 94 procent naturlig kvarts. Den första och enda kvartsbänkskivan med bakteriostatiskt skydd, vilket ger unika egenskaper.
4.Silestone har en jämn struktur, finns i flera texturer och har ett brett färgutbud. Speciellt de ljusa färgerna är populära då förekomsten av ljus natursten är väldigt begränsad.
5.Välj diskho och dess monteringsalternativ som passar ditt kök, över-, plan- eller underfräst. Många väljer en rektangulär singelho som ger gott om plats för handdisk av plåtar, grytor och större kärl.
6.Spishäll placeras ovanpåliggande eller planmonteras.
7.Bakkantslist eller väggplattor kan beställas i samma material som bänkskivan.
LÄS MER OM BÄNKSKIVOR
LÄS MER OM ATT RENOVERING AV BADRUM
LÄS MER OM ATT RENOVERING AV FÖNSTER
Text Suzanne Linge