X

Att odla egna kryddor & grönsaker – en het trend

Odlingsstation med belysning och underbevattning för att odla inomhus året runt, för sticklingsförökning eller för frösådd på våren. Setet innehåller två stycken T5 belysning om 24W med nanoreflektor. 1 025 kr hos Sneckenströms Ekohandel.

Att själv odla de kryddor och grönsaker man använder i matlagningen är en trend som växer sig allt starkare. Dels får du full kontroll över dina ingredienser och dels så bidrar de med en frodig och frisk känsla till köksinredningen.

Speciella växthyllor, miniväxthus, odlingsstationer med inbyggd belysning och stora kärl på hjul… det är numera mer regel än undantag att berika köket med ätbara växter av alla de slag. Frågan är bara hur många man vill ha och hur stor del av köket man vill offra. För den med liten yta finns det väggsystem att plantera i som utnyttjar utrymmet maximalt och för den med gott om plats finns det nästan inga begränsningar alls. Men en sak är säker, utan grönt blir köket ganska så kalt och sterilt.

Kryddor
Kryddor är enkelt att odla samtidigt som de är extremt användbara i matlagningen. Hemodlade är de helt ekologiska och giftfria.  Vill du inte så dem från frö kan du köpa färdiga plantor.

Så frön
Fyll krukan eller odlingskärlet med såjord. Placera sedan ut fröna ytligt. Spreja sådden med en blomspruta vatten och se till hålla den fuktig tills fröna har grott.

Plantera plantor
Du kan köpa dina kryddplantor antingen på en plantskola eller i mataffären. Tänk på att plantera dina kryddplantor i en bra jord, till exempel örtjord. Om du vill ha flera olika kryddor i en och samma kruka så se till att de har samma krav på vatten och gödning. Timjan, rosmarin och oregano villa ha det relativt torrt. Mynta, persilja och gräslök vill ha regelbunden vattning men klarar perioder av torka. Basilikan är känslig, den vill absolut inte torka ut.

Vattna plantorna ordentligt när du planterat dem och sedan med jämna mellanrum. De vill även ha lite näring regelbundet under säsongen.

Odlingskärl
Du kan plantera dina kryddor i nästan vad som helst men ett dräneringshål i botten gör skötseln så mycket lättare. Om du inte har möjlighet att ställa dem i ett ljust fönster så kan du förse dem med artificiellt ljus, växtbelysning. Det finns även odlingskärl att köpa som både har belysning och bevattningssystem.

Skörd
Skörda dina kryddor med jämna mellanrum så de håller sig gröna och fräscha. Du kan även torka eller frysa din skörd för användning senare.

Grönsaker
Det finns mycket att välja på om du vill odla grönsaker från frö. Men det finns även småplantor at köpa hos de flesta plantskolor.

Odlingskärl
Hinkar, planteringslådor och krukor gör det möjligt för oss att odla grönsaker i köket. Du kan i princip använda vad som helst bara det inte är för litet. Det måste även finnas hål i botten så överskottsvattnet kan rinna ut. Odla gärna på höjden. Bönor, ärtor och tomater kan klättra på en spaljé till exempel för att skärma av och skapa rumskänsla.

Behov
För att ge bra skörd kräver grönsaker rejält med vatten och näring. Var därför noga med att välja en riktigt bra och välgödslad jord. Rotfrukter som potatis, morötter och rödbetor behöver djupa kärl så de får plats att växa.

Självbevattnande odlingslåda med en 1,40 m hög ställning för växterna att klättra på. 499 kr hos Sneckesntröms Ekohandel.

 

Vitopod är både ett miniväxthus, ett drivhus och en kallbänk på samma gång. Denna version är påbyggd med ett höjdlager, 110×57,5 cm och 39 cm hög, 1 299 kr hos Wexthuset.

 

Med denna odlingsstation får man plats med mycket odling även på en mindre yta. 4 odlingstråg i kraftig plast. 50×20 cm, 659 kr hos Wexthuset.

 

K 1:
Relaterade inlägg