Det är på bänkskivan mycket arbete ska utföras. Den ska därför tåla en del men också bistå som ett bra komplement till kökets övriga design och helhet. Här får du förslag på vackra bänkskivor att välja bland.
Jörgen Laserow från Granitexperten ger här sina expertråd inför val av bänkskiva.
Beskriv ert urval av bänkskivor.
Vi kan leverera ett mycket stort urval av granit, komposit, marmor och kalksten – troligtvis nordens största utbud med många samarbetspartners som sågar block.
Vilka kriterier ska man utgå från om den främst ska tåla mycket?
Tåla mycket är en svår definition, vad innebär det? Granit är ett material som tål mycket men det finns olika typer av granit. Graniten kan ha olika stora kristaller och sten med stora kristaller kan vara känsligare än de sorterna vars kristaller ligger tätare. All sten har någon typ av porositet om man jämför med kompositsten som har en stängd yta. De flesta kompositmärken tål inte att man sätter ett kärl med kokande vatten. Det kan man däremot göra på de flesta naturstenar, granit, marmor och kalksten med flera. Det finns idag endast ett märke av komposit-sten som har en serie som tål hög värme och det är Cosentino, Silestone som har en serie som heter Dekton. Dekton lanserades i våras och har väl inte fått så stor genomslagskraft som man tycker att den borde. En anledning kan vara att den vid lanseringen inte kunde erhållas i samtliga tjocklekar. Kompositsten brukar kunna erhållas i 30 mm, 20 mm, 13 mm och i vissa fall även i 8 mm. Naturstenen säljs oftast i 30 mm men kan även fås i 40 mm samt 20 mm.
Vilka skivor behöver lite extra omvårdnad?
Det är viktigt att poängtera att natursten inte är helt underhållsfri. Den kräver att man impregnerar den för att den skall tåla de tuffa tagen som den utsätts för i ett kök. En granit bör man impregnera 1–4 gånger per år. Mörk granit kräver ofta färre impregneringar än en ljus. När man nämner marmor så ser de flesta en karakteristisk Carrara-marmor framför sig. Carrara-marmor är en mycket känslig sten och kräver att man är väldigt noga med skötsel, impregnering samt renhållning. Italiensk Carrara är en ljus sten med gråa skiftningar. Även kalksten kräver väldigt mycket omvårdnad.
Vilka nyheter kommer på marknaden?
Jag tror att kompositstenen kommer att ta en del marknadsandelar av naturstenen. Det som är inne idag och samt under en tid framöver är Carraran med tillval av vaskar och blandare av koppar/mässing. Dina favoriter just nu? Ja, Carraran är otroligt vacker men om man inte skall tänka på pengarna utan endast vill ha det fräckaste så finns det otroligt vackra skivor av Calacatta.
Maris Orasson-Pukk från Diapol ökar din kunskap kring deras tåliga bänkskivor och ger värdefulla tips inför ditt val. Beskriv ert urval av bänkskivor
Vi erbjuder endast tåliga bänkskivor.
Bänkskivor gjorda av granit, kvartskomposit, keramik och marmor. Den sistnämnda är dock inte så lämpad i köket. En möjlighet är att välja Carrara Quartz istället som tål alla syrliga ämnen som rött vin, citron och ättika. Alla våra bänkskivor håller sig fina i åratal och är väldigt lättskötta.
Vilka kriterier ska man utgå från om den främst ska tåla mycket?
Först bör man tänka ut vilka krav ska en bänkskiva fylla. Vill man ha den så naturlig som möjligt, då ska man välja granit. Granit tål utmärkt vätskor, syra-ämnen och även värme. Så om man vill kunna ställa varma kastruller direkt på bänkskivan, då ska man välja en granitbänkskiva. Tycker man om tåliga bänkskivor, men enfärgade eller vita, då ska man välja kvartskomposit eller keramik. Båda är motståndskraftiga mot vätskor. Nackdelen med kvartskomposit är värmekänsligheten. Lite värme gör inget men om kastrullen är för het och man ställer den direkt på kvartsskivan kan den spricka. Keramik tål hög värme.
Vilka skivor behöver lite extra omvårdnad?
Alla våra skivor i granit, kvartskomposit och keramik behöver nästan ingen omvårdnad alls. Det räcker med vatten och en disktrasa för det mesta.
Vad är att vänta på marknaden till hösten?
Det ser ut som man har upptäckt lite ljusare granitskivor. Man har tröttnat på helsvarta skivor och vill ha gråare nyanser eller ljusare färger. Naturmönstrade granitskivor är populära i Sverige igen. Och Carrara-marmor, även om den inte är så lämpad i köket så är det väldigt många som väljer den ändå.
Text Malin Johansson