Susanne valde att gjuta sina köksbänkar själv i det tåliga materialet betong. Vi på KöksExtra har pratat med Kristian Holmquist från företaget Betong Design för att ta redan på mer om hur materialet lämpar sig för just kök.
Varför är betong ett bra material att använda i köket?
Därför att det är ett otroligt flexibelt material som tillåter oss att gjuta unika lösningar helt efter kundens önskemål.
Finns det några situationer eller platser i köket där betong är mindre lämpligt?
Syror är ingen bra vän med betong. Citronsyra och andra fruktsyror framförallt. Är man noga med behandling så har man en fin skiva under lång tid framöver.
Hur behandlar man en betongyta som ska fungera som tålig bänkskiva?
Vi slipar alla våra skivor. Utöver det använder vi en ”sealer” som tränger ned i skivan och försluter den. Som avslutning använder vi vårt eget betongvax för att få en bra yta. Detta vax är det vi rekommenderar för att sedan underhålla ytan.
Är det svårt att gjuta bänkskiva själv?
Det behöver inte nödvändigtvis vara svårt men gör man det själv ger man sig ofta en enda chans att göra det rätt. Det händer titt som tätt att frustrerade gör-det-självare hör av sig och undrar om det finns något att göra för att rädda sin skiva. Ibland slutar det med att de beställer av oss ändå.
Vilken typ av beställningar får ni oftast av era kunder?
I dagsläget beställer folk mest köksbänkskivor och badrumsskivor med gjutna vaskar.