Hej redaktionen!
Tack för en bra tidning. Vi uppskattade verkligen reportaget om bänkskivor som ni hade med i förra numret. Efter att ha läst det har vi bestämt oss för att byta våra gamla spruckna bänkskivor. Vi velar just nu mellan laminat, trä eller sten. Lite beror det på vad de har för olika skötselkrav. Är därför tacksam för tips vad gäller just skötsel och underhåll för dessa tre material.
Tackar på förhand, gör Lisa och Olle i Tierp
Hej på er! Roligt att höra att ni tycker om tidningen. Självklart ska vi försöka dela med oss av några underhållstips för de tre materialen. Om vi börjar med laminat så är det ett lättskött material. Oftast räcker det med att man torkar av laminatskivor ordentligt. Undvik att låta vätska ligga kvar på skivan då fukt kan tränga in i materialet. Använd underlägg till heta redskap. Undvik repande rengöringsmedel. Lite vanligt diskmedel brukar räcka och ingrodda fläckar kan man oftast skrubba bort med en diskborste.
Träskivor ska torkas av så fort man spillt vätska på dem, annars kan de få fläckar. Är bänkskivan oljad så prova att hälla en droppe vatten på den. Om droppen sugs in i träet bör den oljas om. Ställ inte heta redskap direkt på bänkskivan och använd skärbräda.
Marmor och kalksten är känsligt för syror och matvaror som färgar av sig. Nya bänkskivor bör impregneras cirka tre gånger, därefter räcker det att impregnera en gång per år. Använd rengöringsmedel som är avsett för just stenskivor. Använd underlägg till glas, porslin och heta kastruller. Granit är mer slitstarkt än marmor och kalksten och klarar sura rengöringsmedel och livsmedel bättre. Det klarar värme upp till 600 grader, men använd alltid grytunderlägg för att undvika för stora temperaturskillnader. Impregnera den med ett medel särskilt anpassat för granit och använd skärbräda för att undvika repor och missfärgningar.
Lycka till!
Fler läsarbrev och svar från Experten – klicka här!