Pierre och Pernilla har valt bänkskivor av grön, blå och guldskimrande granit för att matcha färgerna i kakelugnen som dominerar köket. Vi har ställt några frågor till Marie Åckerström på Agelito för att ta reda på om det är något speciellt man ska tänka på när man ska välja bänkskivor till sitt kök.
Vad anser du är bland det viktigaste att tänka på när man ska välja bänkskivor till sitt kök?
Jag tycker man skall utgå från sina egna behov. Ställa sig frågorna, hur mycket underhåll som krävs, vilka egenskaper materialen har och om de passar mina behov? Bänkskivan är det som används mest i köket och utsätts för mycket, därför är det viktigt köpa en bänkskiva med hög kvalitet som klarar det dagliga arbetet under en lång tid.
Hur är granit som material när det kommer till tålighet och skötsel, till exempel?
Granit är ett tåligt material, det finns dock skillnader beroende på vilken granit man väljer. Ljusa sorter är porösare och kräver mer underhåll än mörka, generellt sett. Granit tål värme upp till cirka 500 grader, men kan vara känsligt för värmechocker, liksom flera andra material. Granit bör oljas 1-3 gånger per år beroende på sort. Vissa granitsorter impregneras i fabrik från början för att de är porösa och skall fungera på ett tillfredsställande sett i köket.
Vad ser du för trender när det gäller val av bänkskivor i Sverige?
Heltäckande rostfria diskbänkar är populärt, framför allt i specialmått. Rostfritt är ett material som är lättskött. Våra kunder blandar gärna material i köket, till exempel en rostfri diskbänk i kombination med laminat eller trä. Carrara Marmor är också en trend, men är dock ett känsligt material. Det tål bland annat inte citronsyra.
Vilken typ av bänkskiva har du själv i ditt kök?
Jag har granit.