Bänkskivematerialen med för och nackdelar, del 2

Bänkskivematerialen
Bänkskivematerialen med nyanserna på Silestone Iconic Black, Negro Stellar, Marengo och Negro Tebas är synonyma med renhet och excellens tack vare deras genomträngande och intensiva färger och deras oöverträffade mekaniska egenskaper. 635 mm djup, från 1 696 kr/lpm hos Cosentino.

 

Här tittar vi närmare på vanligaste bänkskivematerialen, deras för- och nackdelar samt skötsel

Komposit

Med komposit kan man skapa skarvfria bänkskivor med integrerad diskho. Form och färg kan varieras i det oändliga. Denna skiva kräver minimalt med underhåll och kan repareras och poleras upp om det skulle behövas. På så sätt behåller man känslan av nytt och fräscht. Den här skivan är mycket hållbar, fukttålig och UV-beständig och har en helt porfri yta som är lätt att hålla ren. Många företag säljer komposit under ett varumärkesskyddat namn, även om de har olika namn är grundprincipen densamma. Några exempel på kompositskivor; Corestone är skivmaterial med ett ytskikt av 3 mm massivt genomfärgat kompositmaterial och en kärna av spånskiva.

De olika bänkskivematerialen

Hi-Macs är ett kompositmaterial som består av mineraler, akryl och färgpigment. Det är ett material som är både snyggt och slitstark och går att forma och foga ihop utan synliga skarvar. Tillsammans med en formgjuten diskho ger det ett mycket stilrent och proffsigt intryck. En bänkskiva i Hi-Macs är lätt att hålla ren och åldras på samma sätt som ett naturmaterial. Den största skillnaden ligger i känslan, medan sten är kan kännas kallt och hårt så är en bänkskiva av Hi-Macs varm och silkeslen när man tar på den. Corian är ett annat av dessa varumärken som funnit ganska länge på marknaden och som nästan har blivit synonymt med kompositmaterial. Det har fortfarande en stark ställning när det kommer till designkök.

Sten

Här finns natursten från vacker svensk granit till exklusiv italiensk marmor. De olika stenmaterialen har olika uttryck och slitsstyrka och olika skötselbehov. Graniten är den mest tåliga och slitstarka stenen som både tål värme, vatten och vassa knivar. Dessa skivor är oftast blankpolerade men går också att få med matta och borstade yta. Stenskivor i marmor och kalksten tillhör de mindre tåliga skivorna, de är mer porösa och får lättare fläckar och repor. Marmorn tål inte syrliga ämnen som ättika, citron, vin mm och det kan ju vara lite opraktiskt i ett kök. Som jämförelse kan man nämna att granit har hårdhetsgrad 7 medan marmor har 4. Färgen och mönstret på sten kan av naturliga skäl variera. För att det ändå ska kännas homogent så bör skivorna i ett kök komma från samma stenblock.

Text Kisse Lindén

LÄS MER OM HEMMA HOS FANNY OCH JESPERS KÖK
LÄS MER OM FÖNSTERBYTE
LÄS MER OM UNDERHÅLLSFRIA MÖBLER

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar